DOAJEN NOVINARSTVA I UREDNIK NIN-a: Preminuo Dušan Veličković

Bio je glavni urednik NIN-a (1993–1997) i nedjeljnika Evropa (2007–2008), kao i saradnik najuglednijih svjetskih časopisa i novina.

  • Regija

  • 05. Jan. 2023  05. Jan. 2023

  • 0

Dušan Veličković, doajen novinarstva i urednik NIN-a, preminuo je danas.

Ovu vijest saopćio je NUNS.

Dušan Veličković je bio novinar i pisac, autor knjiga „Slike sumnje“, „Amor mundi“, „Internacionala“, „Ðinđić – Lice mladosti“, „Srbija hardcore“ i „Bela, ćao“, kao i filmova „Lenjin u pokretu“, „Smrtni ljudi, besmrtni zločini“, i „Ðinđić, jedna životna priča“. Djela su mu prevedena na više svjetskih jezika. Priče iz knjiga „Amor mundi“ i „Internacionala“ predstavljene su u italijanskoj antologiji savremene srpske proze „Casablanca serba“.

Bio je glavni urednik NIN-a (1993–1997) i nedjeljnika Evropa (2007–2008), kao i saradnik najuglednijih svjetskih časopisa i novina.

Član je Srpskog PEN centra i član uređivačkog savjeta američkog časopisa za evropsku književnost Absinthe. Dobitnik je Međunarodne nagrade za slobodu i žurnalizam u Napulju 2009. godine, prenosi Direktno.rs.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...