NOVE PROVOKACIJE: Ravnogorci danas planiraju okupljanje u Draževini kod Višegrada, stigle reakcije pordica žrtava

Oni bi prema najavama prema Draževini trebali krenuti danas u 16:30 sati iz Višegrada, gdje će se okupiti kolona sa tradicionalnim četničkim obilježijima.

  • Vijesti

  • 06. Jan. 2023  

  • 12

Ravnogorski pokret Višegrad pozvao je pripadnike i simpatizere ravnogorskog pokreta i ravnogorske ideje na tradicionalno okupljanje za Badnje veče kod crkve Sv.Oca Nikolaja u Draževini, prenosi Klix.ba.

Oni bi prema najavama prema Draževini trebali krenuti danas u 16:30 sati iz Višegrada, gdje će se okupiti kolona sa tradicionalnim četničkim obilježijima.

Na ovakve najave okupljanja ravnogoraca sa zabrinutošću su reagirali iz Udruženja "Žena žrtva rata".

Iz ovog udruženja podsjetili su da "tradicionalna" okupljanja ravnogoraca u Višegradu preživjelim žrtvama koje su izgubile članove porodica tokom rata u Višegradu vraćaju najveće trauma.

Udruženje je pozvalo lokalne vlasti i policiju u Višegradu da se oglase i zabrane okupljanje. Podsjetili su također da su trojica pripadnika pokreta ove godine osuđena za izazivanje mržnje.

Također, nakon pravosnažne presude Suda BiH, kojom su tri člana Ravnogorskog pokreta osuđena na po pet mjeseci zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine žrtve iz proteklog rata nisu očekivale ponovna okupljanja, već da ovakve presude pošalju poruku svima da je takvo ponašanje nedopustivo.

Podsjetimo, krajem decembra 2022. godine trećestepeno vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...