SPEKTAKL U AMERICI: Na dodjeli Zlatnih globusa trijumfirali Steven Spielberg, ‘Elvis‘, White Lotus, Pinokio…

Pobjedu u kategoriji najbolje redatelja odnio je Steven Spielberg ("The Fabelmans").

  • Kultura

  • 11. Jan. 2023  

  • 0

Filmovi “The Banshees of Inisherin” and “The Fabelmans” te serije “Abbott Elementary” i “The White Lotus” su među najvećim dobitnicima večerašnje 80. po redu dodjele nagrade Zlatni globus.

Najbolji film u kategoriji mjuzikla ili komedije je irski "The Banshees of Inisherin" (Duhovi otoka), dok je u kategoriji drame trijumfirala drama proslavljenog Stevena Spielberga "The Fabelmans".

Ostvarila su se predviđanja američkih kritičara da bi pobjedu u kategoriji glavnog glumca u drami mogao odnijeti mladi Austin Butler u ulozi Elvisa Presleyja, kralja rock’ n’ rolla.

"U ovoj sam prostoriji sa svim svojim herojima. Ne mogu vjerovati da sam ovdje", rekao je Butler, posebno istaknuvši Brada Pitta i Quentina Tarantina.

U ženskoj kategoriji pobjedu je odnijela Cate Blanchett, za ulogu dirigentice Lydie Tár.

Colin Farrell (“The Banshees of Inisherin”) bio je pak laureat u kategoriji za najboljeg glavnog glumca u mjuziklu ili komediji. Što se tiče ženskog pobjednika u ovoj kategoriji, slavila je Michelle Yeoh (“Everything Everywhere All at Once”).

Yeoh, nagrađena za glavnu ulogu u akcijskom filmu u kojem skače u druge dimenzije, rekla je kako će "zastati i osjetiti ovaj trenutak".

"Hollywood je bio ostvarenje sna dok nisam došla ovdje", dodala je malezijska glumica kineskog podrijetla, napomenuvši kako su je na početku karijere nazivali "manjinom" i pitali zna li govoriti engleski.

Četrdeset godina kasnije, "bilo je nevjerovatno putovanje i nevjerojatna borba biti ovdje danas, ali mislim da se isplatilo", rekla je Yeoh.

Angela Basset (“Black Panther: Wakanda Forever”) pobijedila je u kategoriji najbolje sporedne glumice.

"Pokazali smo svijetu kako crnačko jedinstvo, vodstvo i ljubav izgledaju izvan, iza i ispred kamere", rekla je Bassett dok je držala svoj trofej.

Najboljim sporednim glumcem proglašen je Ke Huy Quan za ulogu u filmu “Everything Everywhere All at Once”.

Najbolji animirani film je "Pinokio" Guillerma del Tora.

Pobjedu u kategoriji najbolje redatelja odnio je Steven Spielberg ("The Fabelmans").

Najbolji scenarij napisao je Martin McDonagh za film “The Banshees of Inisherin”.

U TV kategorijama, trijumfirale su serije "Abbott Elementary", "House of the Dragon" i "White Lotus". Quinta Brunson iz Abotta je najbolja glumica u kategoriji mjuzikl ili komedija, dok u muškoj kategoriji pobjedu odnosi Jeremy Allen White ("The Bear").

U dramskoj kategoriji za najboljeg glumca u seriji slavio je Kevin Costner, “Yellowstone”. Zendaya je najbolja glumica za ulogu u dramskoj seriji Euforija.

Potpunu listu dobitnika Zlatnog globusa u filmskim i televizijskim kategorijama možete pogledati OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...