DUGO ČUVANA TAJNA CAMILLE I CHARLSA III: Otkriveno šta je spriječilo njihovo vjenčanje 1997. godine

Camilli i Charlesu je tada savjetovano da se ne odlučuju na vjenčanje, jer se strahovalo od toga kakve bi reakcije u javnosti moglo da izazove objavljivanje te odluke.

  • Evropa

  • 28. Jan. 2023  28. Jan. 2023

  • 0

Transkripti razgovora koji su vođeni između britanskog kralja Charlesa III i njegove supruge Camille sa Alexm Allanom, glavnim sekretarom tadašnjeg premijera Tony Blaira pokazuje da je par razmišljao o vjenčanju neposredno prije smrti princeze Diane, ali je na kraju od toga odustao.

U transkriptima piše da su se oni sastali mjesec dana prije nego što je najomiljenija članica kraljevske porodice ikada princeza Diana poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine, piše Daily Mail.

Camilli i Charlesu je tada savjetovano da se ne odlučuju na vjenčanje, jer se strahovalo od toga kakve bi reakcije u javnosti moglo da izazove objavljivanje te odluke.

Na kraju je par odustao od te ideje i vjenčao se tek osam godina kasnije  – 2005. godine.

Inače, sada pokojni kraljica Elizabetha III i vojvoda od Edinburgha nisu prisustvovali ceremoniji vjenčanja, ali su poslije toga priredili prijem u zamku Windsor.

Bilo je pitanja i o legalnosti vjenčanja, jer su neki ustavni stručnjaci tvrdili da ga zakon sprečava.

Ipak, na kraju je utvrđeno da je brak legalan na osnovu Zakona o braku iz 1949. godine, koji je u ažuriranoj verziji poništio uredbu iz Zakona o braku iz 1836. godine, koja zabranjuje kraljevskim porodicama da se vjenčavaju na građanskim ceremonijama.

Inače, Kamila, supruga britanskog princa Charlesa i vojvotkinja od Cornwalla, prvobitno je predstavljena kao negativac u priči o Charlesu i Diani. Kada su vijesti o njenoj aferi sa Charlesom izašle na vidjelo, bila je žestoko kritikovana. Ali, kako je vrijeme prolazilo ona je vrijedno obavljala svoje kraljevske dužnosti, dobila je i poštovanje kraljevske porodice, a mišljenje javnosti o njoj drastično je drugačije.

Njih dvoje su se zbližili nakon što se Charles pridružio mornarici 1971. godine, veza je okončana i Camilla se dvije godine kasnije udala za vojnog oficira Andrewa Parkera Bowlesa. U braku su dobili dvoje djece, dok se Charless oženio Dianom 1981. godine, iako se smatralo da je nastavio svoju romansu sa Camillom u nekom trenutku tokom 1980-tih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...