USTAVNI SUD FBiH: Marinko Čavara imenovao Borisa Baruna za novog sudiju iz reda hrvatskog naroda

Nakon što dopredsjednici Federacije BiH daju saglasnost, predsjednik Federacije BiH upućuje Odluku u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na potvrdu.

  • Politika

  • 30. Jan. 2023  30. Jan. 2023

  • 2

Predsjednik Federacije Marinko Čavara donio je odluku o imenovanju sudije Ustavnog suda FBiH Borisa Baruna iz reda hrvatskog naroda, a na koju saglasnost nisu dali potpredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović.

"Za sudiju je imenovan Boris Barun iz reda hrvatskog naroda, sukladno Ustavu Federacije BiH i Mišljenju Ustavnog suda Federacije BiH o kandidatima za poziciju suca Ustavnog suda Federacije BiH", saopćeno je u ponedjeljak iz Ureda predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare.

Na temelju Ustava Federacije BiH, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara imenuje sudije Ustavnog suda Federacije BiH uz saglasnost dopredsjednika Federacije BiH u roku od 30 dana od dana kada je Visoko i sudsko tužiteljsko vijeće dostavilo Prijedlog kandidata za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH.

Nakon što dopredsjednici Federacije BiH daju saglasnost, predsjednik Federacije BiH upućuje Odluku u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na potvrdu.

“Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće provelo je proceduru natječaja i sve provjere za kandidate, te je dana 30. decembra 2022. godine Predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari dostavilo Prijedlog kandidata za suca Ustavnog suda Federacije BiH, odnosno popis kandidata koji ispunjavaju uvjete i nemaju prepreka za imenovanje za suca Ustavnog suda Federacije BiH”, navodi se u priopćenju iz Čavarinog ureda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...