ZASTUPNIK EMRIĆ O VEĆINI SDA-NES-SBiH: "Sve je moguće u konačnici, privrženi smo 'Osmorki'"

On je potvrdio da SBiH i NES i dalje ostaju partneri za federalni nivo vlasti.

  • Politika

  • 06. Feb. 2023  06. Feb. 2023

  • 2

Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić kazao je danas da su stranke osmorke u završnoj fazi izrade programa mjera na kojima se radi već dva mjeseca.

"Radi se o jednom setu mjera za sve resore na način da se buduća Vlada FBiH treba fokusriati na program provođenja mjera", kazao je Emrić za BHT. 

Na pitanje na šta se odnosilo saopćenje NES-a, SBiH-a i ZNG-a u kojem su istakli da potpisi zastupnika ne trebaju se dostavljati međunarodnoj zajednici Emrić je kazao da potpisi trebaju isključivo služiti kandidatu za premijera da dokaže da ima većinu koja ga pdoržava. 

"S obzirom da je bilo nagovještaja da bi potpisi mogli služiti i u razgovorima s predstavnicima međunarodne zajednice u smislu rješavanja sistema blokade imenovanja Valde FBiH, mi smo mišljenja da se potpisi zastupnika trebaju koristiti kod imenovanja Vlade FBiH da bi kandidat za premijera mogao dokazati da ima potrebne potpise", pojašnjava Emrić. 

On je potvrdio da SBiH i NES i dalje ostaju partneri za federalni nivo vlasti.

"Dogovor je da će premijer biti ispred SDP-a i mi slijedimo taj dogovor", kazao je. 

On je potcrtao da zbog politike Milorada Dodika NES više nije mogao biti sa osmorkom i da su to vrlo jasno istakli na sastanku u Doboju.

"I dalje ostajemo partneri za federalni nivo. Tu je bilo dvostruko tumačenje u vezi izbora državnih delegata, ali NES nije imao obavezu da podrži SDP. Očekivanja je bilo, ali ne znam na osnovu čega. Mi nismo u koaliciji za državni nivo, nismo dio te osmorke".

Potvrdio je da još uvijek nisu okončani pregovori oko raspodjele resora u Vladi FBiH ali da je NES dobio Ministarstvo poljoprivrede, a SBiH Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

"Mi razgovaramo kao dva bloka nakon ove situacije. U tim okvirima tražimo rješenje. SBiH i NES sa svojim partnerima tražimo ono što nam procentualno pripada". 

Kada je riječ o formiranju vlasti u USK, Emrić je kazao da očekuju da će i u kantonima gdje mogu formirati vlast kao partneri.

Na pitanje da li je moguće da većinu na nivou FBiH naprave SDA-NES-SBiH Emrić kaže: 

"Sve je moguće u konačnici, ali mi nemamo takve razgovore sa SDA, privrženi smo ovom procesu koji traje. Ovo jeste složen proces, ali kao blok i dalje zagovaramo da se ovaj proces vodi ka finalizaciji, izboru rukovodstva FBiH, a onda i raspetljavanju formiranja Vlade FBiH". 

Kazao je kako smatra da visoki predstavnik treba završiti svoj dio posla.

"On je proglasio amandmane, a moguće je da dođe do izvjesne blokade gdje parlamentarna većina ne može provoditi svoju volju. U tom procesu visoki predstavnik mora razriješiti tu situaciju. Parlamentarna većina može se anulirati jednom funkcijom. Da jedan glas blokira demokratski proces to nije dobar princip", kazao je. 

On je kazao da je blok NES i SBIH ne mogu predvidjeti šta će na kraju biti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...