MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: "Onaj ko radi jedan posao tri decenije, ima pravo da se osjeti umornim..."

Predsjednik Crne Gore je naglasio kako je njegova zemlja stopostotno uskladila politiku prema Rusiji s Bruxellesom, te da je uvela sankcije.

  • Regija

  • 19. Feb. 2023  

  • 2

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović još nije donio odluku hoće li se kandidirati na izborima 19. marta, a odluku će, kako je kazao, donijeti u idućih nekoliko dana.

''Ja sam već trideset godina u političkom životu Crne Gore. Valjda onaj ko radi jedan posao tri decenije, ima pravo da se osjeti umornim i ima pravo na rezon da bi možda i za društvo bilo bolje da tu bude novi kandidat'', rekao je za Deutche Welle Đukanović u Muenchenu gdje ovih dana sudjeluje na Konferenciji o sigurnosti.

''Sagledavamo tko je taj ko može najbolje pomoći da se Crna Gora nakon dvije i pol godišnjeg lutanja vrati na stabilan kolosijek euroatlantskog razvoja'', dodao je predsjednik Demokratske partije socijalista.

Sporazum jedini put za Srbiju i Kosovo

Upitan što bi savjetovao Beogradu i Prištini za nastavak dijaloga, Đukanović je kazao kako nema drugog puta do puta sporazuma.

''Sve druge ideje poput održavanja zamrznutog konflikta su zapravo u funkciji doktrine destrukcije prema Europi i prema Zapadnom Balkanu kao evropskoj regiji.''

Đukanović smatra kako je pomak to što su obje strane prihvatile osnovni tekst francusko-njemačkog plana.

''Znam da će se idućih dana u Bruxellesu nastaviti razgovori o pratećem dokumentu, planu implementacije. Nadam se da će i oko toga doći do sporazuma'', ustvrdio je Đukanović.

Naveo je kako je posljednjih godina pao intenzitet politike proširenja EU, a ''posljedično i reformski entuzijazam u svim državama regije.''

''Ukrajina je skrenula pozornost na geopolitički značaj integracije Zapadnog Balkana i čini mi se da se Europska unija vraća aktivnoj politici proširenja. Vjerujem da će to biti inspiracija novoj vladi, koju očekujem tijekom ove godine u Crnoj Gori, da se posveti u punoj mjeri reformama i da u što kraćem roku ostvari svoj cilj'', rekao je on.

''Mislim da je to realno, mislim da Crna Gora ima najbolju predispoziciju da bude prva sljedeća članica Europske unije“, uvjeren je Đukanović.

Vrijeme za mirovne inicijative u Ukrajini

Predsjednik Crne Gore je naglasio kako je njegova zemlja stopostotno uskladila politiku prema Rusiji s Bruxellesom, te da je uvela sankcije.

''Crna Gora nije neprijatelj Rusiji, Crna Gora je neprijatelj agresiji. Crna Gora je neprijatelj rušenju međunarodnog prava. Crna Gora je neprijatelj svim idejama kojim se želi ograničiti suvereni izbor budućnosti nezavisnim državama, u ovom slučaju Ukrajini.''

Na pitanje kada bi rat u Ukrajini mogao završiti, Đukanović je rekao da to vjerojatno ne zna ni Vladimir Putin i da su prognoze nezahvalne.

''Mislim da se u ovom trenutku još uvijek ne radi s potrebnom ozbiljnošću i ažurnošću na mirovnoj inicijativi. Ovo istovremeno želim da bude apel da se udruže sve konstruktivne međunarodne politike da pomognemo Ukrajini, pa i Rusiji, bez obzira što je u drukčijoj poziciji, u poziciji agresora, da se izađe iz tog ratnog sukoba i da se spriječi dalja pogibija ljudi'', javlja RTCG.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...