NAPAD DRONOM U BLIZINI GLAVNOG GRADA BJELORUSIJE: Odjeknule eksplozije, oštećen ruski avion...

Od početka ruske invazije na Ukrajinu prije godinu dana, bilo je nekoliko sabotaža u Bjelorusiji i u ruskim regijama koje graniče s Ukrajinom, posebno na željezničkom sistemu.

  • Svijet

  • 27. Feb. 2023  

  • 0

Ruski nadzorni vojni zrakoplov A-50 oštećen je u napadu dronom na zračnu luku u blizini bjeloruskog glavnog grada Minska, potvrdili su pripadnici bjeloruske opozicije u egzilu, a njezina čelnica Svjetlana Tihanovska poručila je kako je ponosna na njih.

"Ponosna sam na sve Bjeloruse koji nastavljaju pružati otpor ruskoj hibridnoj okupaciji Bjelorusije i bore se za slobodu Ukrajine", napisala je Tihanovska.

"To su bile bespilotne letjelice. Sudionici operacije su Bjelorusi", rekao je Aleksandar Azarov, čelnik bjeloruske protuvladine organizacije BYPOL, citiran na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram te organizacije i na poljskom informativnom kanalu Belsat. "Sada su na sigurnom, izvan zemlje", dodao je.

Belsat je poljski emiter fokusiran na bjeloruske vijesti koje je Minsk označio kao ekstremističke. BYPOL, koji uključuje bivše službenike za provođenje zakona koji podržavaju opozicione političare, označen je kao teroristička organizacija. Savjetnik bjeloruske opozicione čelnice Svjetlane Tihanovske, rekao je u objavi na Twitteru da je to najuspješniji čin sabotaže od početka 2022. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvještaje. Nije bilo trenutnog odgovora ministarstava odbrane Rusije i Bjelorusije na zahtjev za komentar.

Dvije eksplozije

Prednji i središnji dijelovi zrakoplova, kao i radarska antena oštećeni su kao posljedica dviju eksplozija u napadu na zračnu bazu u blizini Minska, izvijestio je BYPOL. Ruski zrakoplov Beriev A-50, NATO-ovog naziva Mainstay, namijenjen je za rano upozoravanje iz zraka, s mogućnostima zapovijedanja i kontrole u zraku te sposobnošću praćenja do 60 ciljeva istovremeno.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu prije godinu dana, bilo je nekoliko sabotaža u Bjelorusiji i u ruskim regijama koje graniče s Ukrajinom, posebno na željezničkom sistemu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...