BIČAKČIĆ ODGOVORIO KOŠARCU: "Regulisanje gasa u BiH je čisto tehničko pitanje"

Edhem Bičakčić je reagovao na izjavu ministra Staše Košarca da su ova pitanja napad na ustavne nadležnosti Republike Srpske.

  • Ekonomija

  • 06. Mar. 2023  06. Mar. 2023

  • 0

Regulisanje transporta prirodnog gasa i regulatora na nivou Bosne i Hercegovine je čisto tehničko pitanje kojim bi bili riješeni problemi svih međunarodnih gasnih interkonekcija između naše i susjednih zemalja, izjavio je danas Edhem Bičakčić, predsjednik Udruženja elektroenergetičara BiH.

Njegova reakcija uslijedila je nakon što je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ustvrdio da su pitanja koja zakon reguliše “napad na ustavne nadležnosti Republike Srpske”.

"Ne radi se ni o kakvom napadu, nego o potrebi rješavanja postojećih problema i stvaranju uslova za funkcionisanje tržišta prirodnog gasa, slobodnu trgovinu, kontinuirano snabdijevanje ovim energentom i razvoj osnovne transportne gasne infrastrukture", dodao je Bičakčić za Fenu.

Naglasio je da je uporište za ovaj stav u činjenici da je formiranje državnih korporacija definisano i Aneksom 9 Dejtonskog sporazuma, na čemu se temelji i formiranje Elektroprenosa BiH i Državne regulatorne komisije za električnu energiju te da će dok se to ne riješi, cijeli sektor zaostajati u razvoju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...