IZ ELEKTROKRAJINE ZAKUKALI NA SVA USTA: "Nemamo stručnog kadra, penzionere zapošljavamo..."

Iz ovog preduzeća nisu demantovali ništa od navoda

  • Ekonomija

  • 07. Mar. 2023  

  • 3

„Elektrokrajinu“ su u prva dva mjeseca ove godine napustila dva diplomirana inženjera elektrotehnike zbog bolje plaćenog posla u privatnom sektoru, dok na tržištu rada nema adekvatne zamjene za iste i to su osnovni razlozi zbog kojih su angažovani naši penzionisani radnici, piše poslovni portal CAPITAL.

Ovo se navodi u reagovanju na jučerašnji tekst CAPITAL-a pod nazivom “Elektrokrajina“ isplaćuje otpremnine i ostavlja penzionere da rade“ u kojem smo naveli da je Republička inspekcija rada ustanovila da su u ovom preduzeću kršili Zakon o radu, jer su trojicu radnika koji su ispunili uslove za penziju i dalje držali u radnom odnosu.

Iz ovog preduzeća nisu demantovali ništa od navoda iz našeg teksta, a zapošljavanje penzionera pravdaju nedostatkom stručnog visokoobrazovanog kadra.

„Zaposleni koja su bili predmet kontrole Republičke inspekcije rada su radnici sa visokom stručnom spremom i inženjeri elektroenergetske struke na odgovornim tehničkim funkcijama koji predstavljaju deficitaran stručni kadar, što je bio jedini razlog za njihov dalji angažman“, navodi se u reagovanju „Elektrokrajine“.

Pored toga, navodi se da je na tržištu rada evidentan nedostatak diplomiranih inženjera elektroenergetskog smjera čak i bez radnog iskustva, a posebno sa radnim iskustvom i praktičnim znanjima.

„Deficit visokoobrazovanog elektroenergetskog kadra poprima ozbiljne razmjere, jer prema informacijama sa kojima raspolažemo, na dva javna elektrotehnička fakulteta u RS trenutno studira tek 17 studenata elektroenergetskog smjera

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...