BIVŠI PREDSJEDNIK HRVATSKE JOSIPOVIĆ UPOZORAVA: "Naša regija je sklona nestabilnostima, neizvjesnost postoji čak..."

(...) i na našim granicama kao i između država članica Evropske unije. Region je podijeljen, ali i same države"

  • Regija

  • 16. Mar. 2023  16. Mar. 2023

  • 3

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da bi u kontekstu rata Rusije i Ukrajine najbolja opcija za mir bili pregovori, ali je dodao da ne očekuje da će se rat brzo okončati.

Josipović, koji je obnašao funkciju predsjednika Republike Hrvatske u periodu 2010-2015, odgovarao je na pitanja dopisnika Anadolije na Euroazijskom ekonomskom samitu u Istanbulu.

Istakao je da u istočnoj Evropi već duže vrijeme postoje mnoge krize, posebno granični problemi, dodajući da je rat Rusije i Ukrajine dodatno pokrenuo brojna kontroverzna pitanja.

Josipović je kazao da ne očekuje da će se rusko-ukrajinski rat završiti u kratkom roku, napominjući da NATO treba da bude snažniji u obavještajnim poslovima i da poduzme mjere predostrožnosti prije izbijanja oružanih sukoba.

Mnogi neriješeni problemi

Istakao je da osim rata između Rusije i Ukrajine u regiji postoje mnogi neriješeni problemi.

"Nažalost, naša regija je sklona raznim nestabilnostima. Neizvjesnost postoji čak i na našim granicama kao i između država članica Evropske unije. Region je podijeljen, ali i same države", rekao je Josipović.

Naglasio je da Rusija koristi svoju zapadnu granicu za jačanje prisustva u jugoistočnoj Evropi, dodajući da su političari nemoćni u generiranju ideja i pronalaženju rješenja za trenutnu krizu.

Mir je utopija 

“Trenutno imamo sigurnosni problem na visokom nivou”, rekao je Josipović te dodao da se ne može predvidjeti kako će se riješiti kriza između Rusije i Ukrajine.

“Najbolja opcija za mir bili bi pregovori i momentalni mir, ali mir Rusije i Ukrajine u ovoj fazi je utopija. Nažalost, napadi Rusije mogli bi biti nastavljeni, budućnost je vrlo neizvjesna. I pored svih međunarodnih sporazuma, to je ono što je trenutno realnost. Svi žele mirno rješenje, ali prema mome mišljenju, mir je dosta daleko”, rekao je bivši predsjednik Hrvatske.

Sigurnost Evrope 

Istakao je da NATO treba pokazati jedinstvo i stabilnost, te je u tom smislu izrazio i uvjerenje da će se pronaći odgovarajuće rješenje za nesporazum između Turske, Finske i Švedske.

Naglasio je da ove zemlje trebaju ući u NATO i zbog sigurnosti same Evrope.

Josipović je također kazao da dodatno naoružavanje Ukrajine nije samo po sebi rješenje.

“Politička i humanitarna kriza su odvojene stvari, ali samo naoružavanje ne može biti jedino rješenje. Pregovori bi dali najbolji ishod”, rekao je Josipović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...