SKANDAL BEZ PRESEDANA: Nakon gnusnog napada na aktiviste oglasili se Svetlana Cenić, Siniša Vukelić, Ivana Korajlić…

Ajdina su tukli, razbijena mu je flaša o glavu i uspjeli su nekako pobjeći.

  • Vijesti

  • 19. Mar. 2023  

  • 6

-Bošnjaci koji lajkom pružaju podršku huliganima i pišu bravo Banjaluka, samo da vas podsjetimo da je to ista ideologija (drugi ljudi samo) koji su vas etnički čistili iz Banjaluke, činili ratne zličine i genocid! Nemojte biti licemjeri, poručili su iz Udruženja Oštra nula iz Banje Luke.

-Izjave i saopštenja sa najvišeg nivoa o tome kako se ovakva okupljanja ne smiju desiti, iznesu se najgore uvrede, predsjednik popljuje, crkva izda užasno saopštenje, nahuška se narod i onda kažu "ne možemo garantovati bezbjednost", poručila je Ivana Korajlić.

-Upravo je stvaranje ovakve atmosfere, što sam opisala samo par sati prije toga, izazvalo na kraju napad na aktiviste koji su održavali INTERNI sastanak u kancelarijama TI BiH. Da li sada svaki razgovor na temu LGBT prava treba prijavljivati kao rizičan događaj?, poručila je Korajlić.

Nakon svega oglasila se i profesorica Svetlana Cenić.

-Ko god ima djecu, neka zaveže usta i ne napada LGBT! Hoće li svoje napadati zbog seksualne orijentacije?!, poručila je Cenić.

-Prestanite s nasiljem, poručuje novinar Siniša Vukelić te dodaje:

-Ministar Karan treba javno izaći i reći da li MUP RS ne može, ne želi ili neće da zaštiti građane ove zemlje. Podrška koleginici Vanji Stokić, poručio je Vukelić.

Podsjetimo, među povrijeđenima aktivistima u Banjoj Luci je i novinarka i aktivistkinja Vanja Stokić. Iza ovog nasilja stoji oko 30 huligana, a policija nije stala u zaštitu aktivista.

Stokić je došla da pozdravi svoje prijatelje iz ‘Povorke ponosa’, međutim, kada je došla ispred prostorija Transparency Internationala, tu su se zaustavila dva policijska automobila i za njima je došlo do 30-ak huligana i odmah su krenuli u napad. Dio aktivista koji je upozoren od policije da se raziđu i da im ne mogu da im garantuju sigurnost, se razbježao, a pojedini su se vratili u prostorije Transparency Internetionala.

Huligani su Stokić i njenog prijatelja i aktivistu Ajdina Kambera uhvatili. Ona je pokušala stati iza građana okupljenih u naselju Mejdan, oni su rekli da je ‘njihova’ i zgrabili su je i bacili preko zida. Povrijedila je lakat, ali srećom lakša je povreda. Ajdina su tukli, razbijena mu je flaša o glavu i uspjeli su nekako pobjeći.

Policija je odbila da im pruži pomoć.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...