JE LI KONAKOVIĆEV NiP DOBIO PRVOG DISIDENTA: Zašto je Samir Avdić, ministar kulture i sporta, jedini ministar koji nije ušao u novu Vladu Kantona!

Budžet Ministarstva kulture Kantona Sarajevo u prošloj godini iznosio je oko 14 miliona KM. Ove godine planirano je 20-30 posto više novca. Previše se novca vrti kroz ovo Ministarstvo, da bi ga vladajuće stranke u Kantonu tek tako „ostavile na miru“. Samir Avdić im to, navodno, nije dopuštao, njegov nasljednik Kenan Magoda se do sada isticao kao lojalan i stranački vojnik.

  • Politika

  • 23. Mar. 2023  23. Mar. 2023

  • 1

Piše: Istraživački tim "SB"

Među ministrima koji će sasvim izvjesno sutra (24. marta) biti izabrani u novi saziv Vlade Kantona Sarajevo neće se naći ime Samira Avdića (još samo danas) aktuelnog ministra kulture i sporta. Na njegovo mjesto dolazi Kenan Magoda, kadar Socijademokratske partije BiH, kojeg u izboru nije omelo ni to što ga je bivša supruga javno optuživala za porodično nasilje. „Mi stojimo iza Magode“, poručio je kritičarima Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH.

SVE JE ISTO, SAMO NJEGA NEMA

Odlazak Avdića iz fotelje ministra, za poznavatelje prilika unutar kantonalnog političkog miljea, predstavlja veliko iznenađenje. Ovi izvori tvrde da je među strankama nekadašnje „Trojke“( NiP, SDP BiH, Naša Stranka) postojao usmeni dogovor da će svi njihovi ministri koji su obnašali dužnosti u prethodne tri godine, ako nisu „prekomandirani “ na neke druge pozicije, i dalje ostati na svojim funkcijama. Bez obzira na rezultate koje su postigli, kao i ugled u javnosti provjeren na nedavnim izborima. U ogromnoj mjeri to se i desilo: Admir Katica, Haris Vranić, Adnan Šteta, Darja Softić-Kadenić,  Naida Hot Muminović... ostati će ministri i u narednom mandatu.

Među njima nije bilo mjesta za Samira Avdića, kandidata i člana NIP-a. Iz njegovog okruženja se prije nekoliko nedjelja moglo čuti da je nakon što je dobio „išaret“ da će ostati ministar, priredio interno slavlje, časteći prijatelje i suradnike zbog nove-stare funkcije? Šta se u, međuvremenu desilo, zašto je jedan od osnivača Naroda i pravde, dugugodišnji bliski prijatelj i suradnik Elmedina Konakovića ostao bez povjerenja svojih kolega?

Niko od sugovornika koje je konsultirala „SB“ ne želi, niti može javno komentirati Avdićevu političku degradaciju koja je dočekana za nevjericom. Moglo se čuti čak i da bi on mogao preuzeti istu funkciju u Vladi Federacije BiH, međutim, nakon što je Dragan Čović kategorički najavio da HDZ BiH neće dati „svoja ministarstva“, u koja spada i Ministaratvo kulture i sporta, postalo je jasno da je Samir Avdić „na ledu“.

DIVLJE MAGODE

Naši sugovornici podsjećaju da se dosadašnjoj Trojci koja je vladala Kantonom priključila i četvrta politička stranka, Stranka za BiH, kojoj su pripala dva ministarska mjesta, zbog čega su „pomiješane kadrovske karte“. Kako nam je rečeno, u toj prekompoziciji oštećenim se prepoznao SDP BiH, pa su tražili svog čovjeka na čelu Ministarstva policije. No, aktuelni ministar Admir Katica previše je važan NIP-u, pa su Nikšićevim pregovaračima ponudili Mnistarstvo kulture i sporta. Oni su ponudu sa radošću prigrabili i uhljebili Kenana Magodu, koji se prethodno povukao za mjesta direktora Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Ovo bi bili, uvjetno rečeno, objektivni, ili eksterni razlozi zbog kojih je uklonjen Samir Avdić. No, uvjeravaju nas naši sugovornici bliski vrhu Naroda i pravde, postoje i interne, unutarstranačke okolnosti koje mu nisu išle na ruku i zbog kojih je eliminiran. Iako je prema mišljenju velikog dijela čelnih ljudi kulturnih i sportskih institucija ministar Avdić tokom svoga mandata napokon zaveo red i uspostavio sistem u ove dvije oblasti, osigurao finansijsku podršku vitalnim segmentima kulturnog i sportskog života u Kantonu,  to mu nije donijelo podršku vlastite stranke Naroda i pravde. Njihovo rukovodstvo kaže jedan naš sagovornik, nastojalo je  Ministarstvo kulture i sporta Kantona pretvoriti u bankomat za sebe i sa njima klijentelisitčki povezanim strukturama.

STRANKU ZA IGRANKU

„Samir Avdić im to nije dopustio na način na koji je to, recimo, radio ministar privrede Adnan Delić, koji je interes stranke uvijek stavljao ispred interesa građana“, objasnio je naš sugovornik. On podsjeća na mutne radnje oko sudjelovanja Kantona Sarajevo (u ime države BiH?!) na izložbi EXPO u Dubaiju gdje su milioni KM potrošeni na netransparentan način. Navodno je na uklanjanju Samira Avdića najviše angažiran bio potpredsjednik NIP-a Elvedin Okerić, nekadašnji taekwando borac i trener.

Podsjetimo, od svih „sportista“ i „stručnjaka za fizičku kulturu“ u Narodu i pravdi, Samir Avdić je jedini imao svjetski relevantnu sportsku karijeru. Bio je prvak svijeta i Evrope sa juniorskom reprezentacijom Jugoslavije (Divac, Kukoč, Rađa, Đorđević), bio je seniorski reprezentativac bivše zajedničke zemlje. Sa košarkaškom reprezentacijom BiH osvojio je osmo mjesto na Evropskom prenstvu 1993. godine, te sudjelovao na još dva prvenstva Evrope.

Budžet Ministarstva kulture Kantona Sarajevo u prošloj godini iznosio je oko 14 miliona KM. Ove godine planirano je 20-30 posto više novca. Previše se novca vrti kroz ovo Ministarstvo, da bi ga vladajuće stranke u Kantonu tek tako „ostavile na miru“. Samir Avdić im to, navodno, nije dopuštao, njegov nasljednik Kenan Magoda se do sada isticao kao lojalan i stranački vojnik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...