USIJANJE U AMERICI: Trump se predaje vlastima u utorak, situacija je dramatična!

Čini se da dio američkih političara postaje svjestan kako rat Demokrata i Republikanaca poprima razmjere koji bi mogli voditi u divlji sukob puno širi i opasniji od verbalnog, piše novinar Jutarnjeg lista u analizi koju prenosimo u cjelosti.

  • Svijet

  • 02. Apr. 2023  

  • 2

Piše: GOJKO DRLJAČA / Jutarnji list

Sjedinjene Države već su duboko politički polarizirano društvo pa se otvara pitanja do čega može dovesti dizanje optužnice protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog toga što je preko svog odvjetnika Michaela D. Cohena navodno platio porno glumici Stormy Daniels 130.000 dolara da šuti o njihovom seksualnom odnosu, ali je ona progovorila o aferi te objavila knjigu Full Disclosure. Situacija je dramatična; nitko ne zna što se sve može dogoditi tijekom Trumpove predaje tužiteljima, koje se očekuje u utorak.

U New Yorku je 30.000 policajaca dobilo zapovijed da nose uniforme s punom opremom, najavljuju se zatvaranja pojedinih ulica te policijski punktovi za blokadu demonstracija. Od istočne do zapadne obale Trumpovi pristaše prosvjeduju, ponegdje izbijaju sukobi s političkim neistomišljenicima.

Los Angeles Times donosi, primjerice, priču o napadu skateboardera na grupu od 40-ak Trumpovaca s američkim zastavama i natpisima „Make America Great Again“ i „God Bless Trump“. Taj incident na Huntington Beachu - koji je završio s nekoliko uhićenja i krvavih glava Trumpovih pobornika - samo je jedan od primjera koji pokazuju da je Amerika kao lonac s uzavrelom vodom, a pri tome političari jedne i druge strane i dalje zaoštravaju tenzije. Je li politički okršaj u Sjedinjenim Državama već otišao predaleko, onkraj mirnog rješenja?

U osnovi je dojam da Demokrati upravo pokušavaju zaustaviti Trumpa na donekle sličan način kao što su Republikanci prije 25 godina pokušali srušiti Billa Clintona zbog laganja pod zakletvom i opstrukcije pravde, ali u osnovi zbog toga što je više puta prakticirao oralni seks s Monicom Lewinsky. Na kraju se Clinton sudski nagodio s Lewinsky za 850.000 dolara, iako je tvrdio da nije učinio ništa. Clinton se kao vrlo popularni lider Demokrata pokušao kreativno izvući tezom da felacio nije seks.

Impeachment Clintona nije prošao iako je njegov pritisak na Lewinsky bio očigledan, kao i laži, a taj bivši predsjednik platio je za nagodbu 6,5 puta više Monici Lewinsky nego Trump potajno Stormy Daniels, dok još nije postao predsjednik. To ne znači ništa posebno, ali zanimljivo je da prije 25 godina čak i uz opoziv predsjednika nije bilo govora o tome da Amerika puca po šavovima, dok su sada strahovi od građanskog rata realni.

A pri tome Trump čak niti nije predsjednik nego tek osoba koja će možda dobiti šansu da kroz unutarstranačka nadmetanja izbori novu kandidaturu za Bijelu kuću. Nezgodna atmosfera u zemlji koja je globalni lider Zapada u sukobu s režimom Vladimira Putina.

Inače, iako je Trump postao prvi američki predsjednik koji će biti kazneno gonjen zbog prikrivanja seksa novcem dobivenim za političku kampanju, među njegovim kolegama bilo je još onih koji nisu odolijevali ženskim čarima. Neki su, kao i Trump, imali neformalni status pravih playboya. John F. Kennedy imao je više afera te jednu sa ženom inače bliskom krupnom čikaškom mafijašu. Naočiti pak 29. predsjednik Sjedinjenih država Warren G. Harding i njegova ljubavnica začeli su dijete tijekom seksualnog odnosa u Bijeloj kući. Pa ipak, seks i preljubi u povijesti nikada do sada, ponovimo i naglasimo, nisu toliko elektrizirali političku scenu.

Jedan od razlog za takvu atmosferu jest radikalizacija metodologije političkih obračuna i Demokrata i Republikanaca. Dok Trumpovo krilo Republikanaca više ne taji kako su čak spremni orkestrirati neku vrstu institucionalnog puča u kojem će pomesti stotine tisuća državnih službenika, pa i zaustaviti demokratske izbore dok Ameriku ne učine "ponovo velikom", Demokrati također demonstriraju spremnost da zažmire na formalne procedure koje čine demokratski sustav.

Nitko još ne zna za što je Trump točno optužen jer je optužnica još uvijek zapečaćena. Može se samo pretpostaviti da bi mogao biti gonjen jer je navodno dio novca prikupljenog za kampanju proslijedio Stormy Daniels kako mu ne bi rušila reputaciju tijekom predsjedničkih izbora.

Priroda je slučaja takva da je dio pravne struke sklon zaključku kako je optužnica politički forsirana, a na najgori mogući način toj tezi snagu je dala jedna od najvažnijih i najpoznatijih Demokratkinja, Nancy Pelosi. Ona je objavila tvit u kojem je komentirala optužnicu protiv Trumpa sljedećim riječima: "…svako ima pravo na suđenje kako bi dokazao za svoju nevinost".

Za tu svoju objavu Pelosi je dobila 19,9 tisuća lajkova, što je jako široka podrška s obzirom na to da je tvrdnja šefice Demokrata u Kongresu čisti i svjesni političko-pravni analfabetizam: U svakoj liberalnoj demokraciji, pa tako i Sjedinjenim Državama, građani su nevini sve dok im se na sudu ne dokaže krivnja, uključivši Trumpa. Kategorija ‘kriv dok ne dokaže nevinost‘ je političko-pravna doktrina karakteristična za totalitarne režime. A Pelosi od bivšeg američkog predsjednika kaže da ima šansu na sudu dokazivati nevinost.

Čini se da dio američkih političara postaje svjestan kako rat Demokrata i Republikanaca poprima razmjere koji bi mogli voditi u divlji sukob puno širi i opasniji od verbalnog. Justin Amash je, primjerice, američki odvjetnik koji je član Kongresa od 2011. godine; originalno je počeo kao Republikanac, sredinom 2019. prešao je u nezavisne, a od 2020. učlanio se u Libertarijansku stranku, koja se desetljećima pokušava promovirati kao nešto više od nebitne američke treće opcije.

Justin Amash jedan je od onih koji su primijetili kako je objava Pelosi izvan uobičajenih demokratskih standarda te je jasno kako „država mora dokazati krivnju izvan razumske sumnje“. To je nešto za što ne treba diploma prava, nego se više radi o temeljnom srednjoškolskom, možda čak pučkoškolskom štivu, ali Amash za svoju objavu ne može dobiti niti blizu toliko lajkova kao Pelosi (dobio ih je 3,4 tisuće). Razlog za manju podršku Amashu na društvenim mrežama možda je jednostavna činjenica da je Pelosi puno poznatija političarka, ali možda i to da većina – niti oni desno niti ono lijevo – u strasti obračuna više ne mogu vidjeti sredinu.

Znači li to da bi spektakl oko Trumpove predaje tužiteljima u utorak mogao prerasti u jedan od najopasnijih događaja moderne američke povijesti? Teško je procijeniti, ali vjerojatno će biti još prilika jer je Trump suočen s više pravosudnih procesa. Do sada je bivši američki predsjednik pristao na 25 milijuna dolara raznih sudskih nagodbi.

Daljnja radikalizacija može se očekivati i na medijskoj sceni. Jedan od razloga je i taj što se desničarski Fox našao pod vrlo ozbiljnim sudskim pritiskom. Superior Court Delawarea zaključio je kako prijava organizacije Dominion Voting Systemsa u kojoj se traži odšteta od 1,6 milijardi dolara jer je Fox netočno izvještavao o rezultatima glasanja 2020. godine. Bez obzira na to što menadžeri Foxa danas misle o tim izborima, za vjerovati je da upravo zbog tih 1,6 milijardi dolara neće primiriti obračun s neistomišljenicama, nego upravo suprotno.

Polarizacija je proces koji radikalizira sam sebe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...