"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA ZAŠTO GRAĐANI FBiH PLAĆAJU BESRAMNO SKUP GAS: Energoinvest se ne želi odreći razlike u cijeni od oko 20 miliona KM

“Slobodna Bosna” je došla do ekskluzivne informacije o cijenama gasa u BiH

  • Ekonomija

  • 05. Apr. 2023  05. Apr. 2023

  • 0

Kompanija Energoinvest danas je Vladi FBiH dostavila prijedlog da se cijena gasa za potrošače u FBiH smanji za 12,5 posto.

Ukoliko Vlada FBiH odobri navedeni zahtjev, nova prodajna cijena prirodnog gasa prema distributeru Sarajevogas iznosiće 0,866 KM/m3 u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala koja je iznosila 0,990 KM/m3, i primjenjivaće se od 1. aprila ove godine.

Na sniženje cijene prirodnog gasa je uticao kvartalni pad cijene naftnih derivata koji utiču na formiranje proizvođačkih cijena prirodnog gasa. Također je došlo do blagog trenda pada vrijednosti USD u odnosu na EUR i KM, što je sumarno rezultiralo gore navedenim sniženjem, objasnili su iz Energoinvesta, te dodali:

"Očekujemo da će i distributer Sarajevogas kao i Toplane izvršiti sniženje cijena prema građanstvu u gore navedenom iznosu.”

Samo dan ranije ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević uputio je federalnom ministru energetike, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću i ministru trgovine Zlatanu Vujanoviću zahtjev u kojem traži smanjenje cijene gasa za najmanje 30 posto, smatrajući da je to realna cijena gasa i da će se na taj način smanjiti preveliki troškovi koje imaju korisnici gasa u Kantonu Sarajevo. No, iz Energoinvesta su odgovorili das u davno prestali da reaguju na Bečarevićeve istupe, ali, eto da se će se sada oglasiti jer je dolaze od aktuelnog kantonalnog ministra. Energoinvest je u svojoj reakciji naveo da je Bečarevićev zahtjev nerealan i da je plod proizvoljnih zaključaka:

Ministar Almir Bečarević

- Kako se ovakvim istupanjima koja su, naravno, iz pozicije krajnjih korisnika poželjna, ali nažalost nerealna i potencijalno unose zablude u javnosti, Energoinvest navodi sljedeće: Prirodni gas je uvozni resurs na čiju cijenu prevashodno utječe tržišna cijena ovog energenta na međunarodnom tržištu na isti način kako na cijenu tečnih fosilnih goriva utječe cijena barela nafte, kao uostalom i desetine drugih uvoznih i berzanskih roba - navode iz Energoinvesta.

Također, kada je riječ o cijeni prirodnog gasa za krajnjeg kupca, pojasnili su iz Energoinvesta, “potrebno je znati da se od momenta kupovine i uvoza gasa od Energoinvesta na osnovnu cijenu obračunava još sedam troškovnih stavki od kojih su najveće trošak PDV-a, troškovi transporta kroz BiH od tri transportera te troškovi distributera Sarajevogas.”

“Ovome treba dodati i utjecaj promjene kursne razlike dolara/KM, bankarski troškovi kao i potrebne korekcije po osnovu kalorijske vrijednosti isporučenog plina. Struktura ovih troškova je poznata i isti su zakonski propisani ili se odobravaju od nadležnih ministarstava, federalnih i kantonalnih, odnosno Agencije iz RS”, naveli su u svom odgovoru/saopćenju iz Energoinvesta.

No,  “Slobodna Bosna” je došla do ekskluzivne informacije o cijenama gasa u BiH. 

Da bi uporedili dvije cijene prirodnog gasa u FBiH i RS prvo ćemo cijenu gasa za I kvartal po kojoj Energoinvest prodaje gas građanima Sarajeva pretvoriti u USD.

Cijenu gasa utvrđenu od Vlade FBiH od 990 KM pretvorit ćemo u USD po kursu 1,80 i dobicemo 550 USD/1000 Sm3 za Kanton Sarajevo. 

Cijena gasa za kupce kojima Gas Res prodaje, grad Zvornik, iznosila je 450 USD.

Ovdje treba naglasiti da Gas Res ne plaća dva transporta gasa kroz RS i ne plaća transport gasa kroz FBiH BH-Gasu. Ovaj trošak iznosi oko 54 KM ili 30 USD. 

Ovo znači da se na cijenu Gas Res od 450 USD dodaje 30 USD što čini cijenu od 480 USD. Treba naglasiti da u ovoj cijeni Gas Res ima pozitivnu razliku i ostvaruje zaradu.

Dvije cijene koje su uporedive za mart 2023. su Energoinvestova cijena za KS od 550 USD i cijena Gas Res od 480 USD gdje je uključen i transport do Sarajeva. Razliku od 70 USD u korist Energoinvesta pomnožit ćemo sa potrošnjom gasa u FBiH od 180 miliona Sm3 što iznosi 12 miliona USD ili oko 20 miliona KM razlike u cijeni koju ostvaruje Energoinvest. Kako smo rekli da i Gas Res u cijeni od 480 USD ima pozitivnu razliku u cijenu to je Energoinvestov dio i veći od 20 miliona USD. 

Ova kalkulacija je na bazi informacija do kojih je došla “Slobodna Bosna” i ostavljamo mogućnost da Energoinvest ovu jednostavnu računicu demantuje objavom fakture za mart. 

Ono što je nepobitno tačno je to da je cijena Energoinvesta za KS u martu iznosila 550 USD, a cijena u Zvorniku 450 USD. Transport do Sarajeva od Zvornika 30 USD. 

Isti ugovori sa Gazpromom, a drastična razlika u cijeni gasa u RS i FBiH. Da li je ovo razlog što je jednostavnije doći do cijene gasa u RS ili u Srbiji, ruska cijena gasa u martu bila 386 USD, od nabavne cijene Energoinvesta koja je, izgleda, "državna tajna". Ako je i od državne firme malo je previše.

 (“SB”)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...