PREDSTAVNIČKI DOM FBIH: SDA u Parlamentu FBiH traži da se usvoji neprihvatanje prijedloga OHR-a o izmjenama Ustava

"S obzirom da je prošli saziv Predstavničkog doma usvojio Deklaraciju uz podršku SDA, SDP-a, Demokratske fronte, Naše stranke, PDA, SBB-a i Pokreta za državu, vjerujemo da će zastupnici navedenih stranaka u aktuelnom mandatu također podržati sadržaj Deklaracije", poručio je Adnan Efendić.

  • Vijesti

  • 06. Apr. 2023  

  • 2

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH je objavio da Klub zastpunika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputio prijedlog da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti i usvoji "Deklaraciju o neprihvatanju najavljenog prijedloga OHR-a.

Adnan Efendić je poručio da je Klub zastpunika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputio prijedlog da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti i usvoji "Deklaraciju o neprihvatanju najavljenog prijedloga OHR-a za izmjene Ustava FBiH i drugih zakonskih ili podzakonskih akata sa ciljem produbljenja etničkih podjela i diskriminacije kroz izborni proces“, koju je na prijedlog Kluba SDP-a usvojio prošli saziv u Predstavničkom domu.

Pojasnio je da se Deklaracijom osuđuju kontinuirane tendencije, bez obzira dolazile iznutra ili van BiH, koje za cilj imaju uspostavu sistema etno-teritorijalne supremacije, te se "upozorava Visoki predstavnik da je svaki postupak u smjeru intervencije u ustavu, posebno u smislu kršenja navedenih odredbi, izlaženje izvan okvira njegovih nadležnosti o Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazumom za mir u BiH“.

"S obzirom da je prošli saziv Predstavničkog doma usvojio Deklaraciju uz podršku SDA, SDP-a, Demokratske fronte, Naše stranke, PDA, SBB-a i Pokreta za državu, vjerujemo da će zastupnici navedenih stranaka u aktuelnom mandatu također podržati sadržaj Deklaracije", poručio je.

Naglasio je da naročito očekuju podršku zastupnika SDP-a, koji su u julu prošle godine inicirali usvajanje ovakve Deklaracije, ne sumnjajući u iskrenost njihovih tadašnjih namjera da se spriječi najavljeno dodatno produbljivanje postojeće diskriminacije utvrđene presudama Evropskog suda za ljudska prava i etno-teritorijalna supremacija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...