NENAD VUKOVIĆ, ZAMJENIK PREDSJEDNIKA PDP-a: "SNSD prepada svoje partnere u FBiH, Dodik manipuliše sa svima"

Dodao je da se građani nalaze u začaranom krugu HDZ-a i SNSD-a.

  • Politika

  • 10. Apr. 2023  

  • 0

Zamjenik predsjednika PDP-a Nenad Vuković danas je za N1 govorio o aktuelnim političkim pitanjima, novim najavama Milorada Dodika, te odlukama PDP-a u vezi sa odnosom prema predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću.

“Ovo je još potvrda da od te ljubavi HDZ-a i SNSD-a, tj. Dodika i Čovića, Republika Srpska nema nikakve koristi. Mi na tome godinama ponavljamo i stalno tražimo da nam se pokaže bar jedan benefit ili dobit za RS ili BiH od tog tzv. savezništva HDZ-a i SNSD-a”, kazao je Vuković na početku gostovanja.

Dodao je da se građani nalaze u začaranom krugu HDZ-a i SNSD-a.

“Svi se pitaju zašto Dodik ako ima zaista dobre odnose nije preko Hrvata riješio pitanje Trgovske gore koje ugrožava jedan veliki dio teritorije BiH? Pitali smo i to kada se usvajao Pelješki most, zašto se nije riješilo pitanje i Trgovske gore ili tog mosta? Mi vidimo u ovom momentu da se most ne gradi, ali da ima indicija da će se u nekom trenutku graditi. Mi smo u nekom začaranom krugu odnosa HDZ-a i SNSD-a za koji nam stalno pokušavaju da objasne da je to dobro za Republiku Srpsku“.

Dodik pokušava ubijediti Hrvate da napuste institucije i da u trezoru RS postoje zakoni i uredbe da RS može postati nezavisna država?

“U trezoru RS je najveći problem što nema novca, zato se Višković nalazi u Kini da pokušava naći novac da stavimo u trezor. U njemu sigurno nema nikakvih zakona ni dokumenata, to je taktička igra prepadanja drugih u političkom sistemu BiH. To su podvale koje slušamo godinama unazad, kao što slušamo o brojnim referendumima, otcjepljenjima, odlukama o formiranju vojske…“, kaže Vuković.

Šta je cilj takvim izjavama i porukama Dodika?

“Mi znamo da te namjere nisu iskrene. Sva javnost koja iole prati politiku RS ili rad SNSD-a i Dodika zna da su više puta obmanuli narod i glasače. Zloupotrijebili su i NSRS gdje su donosili odluke i zaključke vezano za ovakve stvari od najvišeg značaja za RS, a kasnije to nisu provodili. Zato nemamo razlog da vjerujemo u ozbiljnost takve prijetnje da će se napustiti institucije. Podsjetiću vas da je prije nekoliko godina prilikom nametanje odluke Inzka o zabrani negiranja genocida, bio dogovor svih stranaka iz RS da se ne ide u institucije i ne učestvuje u vlasti pa znate ko je prvi otišao na posao? Funkcioneri SNSD-a. To nisu bili članovi ni PDP-a ni SDS-a ni drugih partija u opoziciji. Moje mišljenje je da SNSD uspješno prepada svoje nove partnere u FBiH koji na zajedničkom nivou učestvuju kao “Trojka” ili “Osmorka” ili kako se već zovu. Očigledno da Dodik uspješno manipuliše sa svima i na ovaj način ih prepada s vremena na vrijeme kako bi ostvario neke političke interese za sebe“, istakao je Vuković.

Odnos BiH prema Zoranu Milanoviću, vi tražite da se proglasni personom non grata?

“Bit će interesantno kako će odgovoriti Dodik i Cvijanović, ali kako će i glasati poslanici koji čine vlast. Mi imamo zaista dobru namjeru da ovo pitanje razriješimo trajno. Primarni cilj je da mi zaista odgovorimo onako kako se očekuje da ozbiljna politika odgovori na ovo što je uradio Zoran Milanović u Derventi. Da li je moguće da u 2023. predsjednik druge države dođe u RS i odlikuje brigadu koja je činila zločine na tom području?“, dodaje Vuković i poručuje:

“Dan prije događaja, mi smo brojali, na 40 portala je objavljena vijest da će doći i šta će sve raditi na prostoru RS. Nemoguće da nisu znali, svi smo vidjeli šta će raditi Milanović. Ne možemo da imamo istu odgovornost kad smo mi opozicija, a SNSD vlast na svim nivoima”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...