VUKOVIĆ DANAŠNJI SASTANAK U CENTRALI SDP-a OCIJENIO PRIJATNIM: "Nadam se da će SNSD ostati sa tri delegata u Domu naroda"

Vuković pojašnjava da su dva scenarija nakon sjednica NSRS-a.

  • Politika

  • 28. Nov. 2022  28. Nov. 2022

  • 0

Nenad Vuković, zamjenik predsjednika PDP-a gostujući u emisiji "Rezime" rekao je da je današnji sastanak u centrali SDP-a bio izuzetno prijatan.

"Razgovarali smo o brojnim temama, ne samo o izboru delegata u Dom naroda BiH nego i  o budućem Savjetu ministara, generalno o političkim odnosima i u RS-u i na nivou BiH i svim aktuelnim temama koje su važne za politički život u ovom trenutku."

Pojašnjava da je četvrti delegat najaktuelnija tema, pogotovo zato što ih u srijedu očekuje konačno glasanja u NSRS-u i konačna odluka o tome da li Dodik ima tog četvrtog delegata kojim može da blokira sve procese u BiH.

"Ili će pak opozicija dobiti drugog delegata. Rekao bih da je sve više onih koji razumiju da četvrtog delegata ne treba dobiti bilo koja politička partija. Nije dobro da bilo ko ima četiri delegata u Domu naroda BiH jer time dobija nevjerovatnu moć blokade svih proces,a usvajanja bilo kakvih zakonskih rješenja na nivou BiH. Zbog toga naša poruka nije isključivo da ne treba samo Dodik imati četvrtog delegata, nego to ne trebamo biti ni mi u budućnosti ako budemo imali eventualno priliku za takav raspored snaga. Ja se nadam da ćemo u srijedu imati takvu odluku da će SNSD ostati sa najviše tri delegata u Domu naroda i da će opozicija imati dva delegata, čime se na neki način otvaraju mogućnosti za formiranje Savjeta ministara možda drugačije nego što to izgleda danas."

Vuković pojašnjava da su dva scenarija nakon sjednica NSRS-a.

"Jedan je da dobije SNSD tog famoznog četvrtog delegata i da dobije taj  paket odlučivanja na nivou BiH i da gledamo ono što smo gledali prethodne četiri godine. Ukoliko mi dobijemo drugog delegata stvari se značajno mijenjaju. Dom naroda funkcioniše na način da prohodnost odluke imaju sa dva delegata u Domu naroda, što znači da bismo omogućili da prođu ona zakonska rješenja za koja je zaista neophodno da prođu. Na neki način prodisale bi institucije BiH koje su bile zarobljene prethodne četiri godine."

Navodi da Dodik treba da razmisli da li ima 53 poslanika u NSRS-u jer računa na poslanike svih političkih partija koje su u izbornom procesu bile čak i neutralne.

"Ovo što se tiče spinovanja da imaju u opoziciji neki koji razmišljaju da bi prišli vlasti, mislim da su ta vremena preletača prošla i da nećemo opet gledati epizodu "papaka" o kojima smo govorili od 2014. do danas. Klima se značajno promijenila u društvu i građani su počeli da reaguju na one koji su preletači", zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...