ŽELJKA CVIJANOVIĆ ODGOVORILA BRANISLAVU BORENOVIĆU: "Borrell nas je pitao kada ćemo uvesti sankcije"

Branislav Borenović je na današnjoj konferenciji za medije izjavio da je odgovor na pitanje koji nije mogao da dobije od Vijeća ministara BiH, da li se BiH pridružila sankcijama, dobio od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella.

  • Vijesti

  • 11. Apr. 2023  

  • 1

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istupio je danas saopštivši kako se Bosna i Hercegovina pridružila sankcijama protiv Ruske Federacije, tvrdeći da za to ima argumente, činjenice i dokaze.

Na današnjoj press konferenciji odgovorila mu je predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović (SNSD), izjavivši kako je to vještački nametnuta tema zbog "opšte pometnje u PDP-u". Ujedno, osvrnula se i na jučer upućeno pismo kolege iz Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića Milanku Kajganiću, glavnom državnom tužitelju, a u kojem ga je upitao šta je poduzeto protiv zvaničnika RS zbog državne imovine.

Branislav Borenović je na današnjoj konferenciji za medije izjavio da je odgovor na pitanje koji nije mogao da dobije od Vijeća ministara BiH, da li se BiH pridružila sankcijama, dobio od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella.

“Ne postoji odluka nadležnog organa Bosne i Hercegovine koje se bavi takvim pitanjem, a da je donesena odluka o sankcijama. Po instrukciji su ministra vanjskih poslova u prošlom mandatu, određeni ambasadori se pridruživali određenim rezolucijama koje su podrazumijevale takve nešto. Kad sam bila kod Borrella, pitao nas je kad ćemo uvesti sankcije”, tvrdi Cvijanović.

Dodaje kako se PDP okrenuo ovoj temi zbog “opšte pometnje” koje vlada u toj političkoj stranci.

Medije je zanimao i stav o jučerašnjem potezu njenog kolege iz Predsjedništva BiH, Denisa Bećirovića, koji je kroz pismo Kajganiću ponovo u fokus stavio pitanje državne imovine.

“Pametnije bi bilo da se on pozabavi Federacijom BiH, tamo je biran. Tamo ima more problema. Tamo povratnici žive u mraku. Još uvijek imate negativan fenomen ‘dvije škole pod jednim krovom'…S ovim Tužilaštvo nema ništa”, izjavila je.

“Bećirović je u prethodnom periodu nastupio na način ‘kačiš se za najjačeg da bi bio najjači’. To tako ne prolazi. Dogovor kuću gradi. Zloupotrebom institucija koje se zovu Tužilaštvo BiH, Ustavni sud BiH, visoki predstavnik, mi nigdje nećemo doći”, rekla je Cvijanović koja je danas najavila i da će pristupati korištenju veta u NSRS, a vezano za vanjskopolitičke odluke, ukoliko Ministarstvo vanjskih poslova BiH “ne počne da poštuje svoje nadležnosti”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...