DODIK NASTAVIO OBRAČUN SA AMERIČKOM AMBASADOM, TVRDI DA MURPHY VODI RAT PROTIV NJEGA: "Kojom to odredbom Daytonskog sporazuma je zabranjeno otcjepljenje od BiH?"

Dodik je rekao da "Bosni i Hercegovini ne može pomoći niko, ako joj mi nećemo pomoći, ali ugledu svoje zemlje Murphy može odmoći".

  • Politika

  • 11. Apr. 2023  

  • 1

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik reagirao je na oštro saopćenje Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Iz Ambasade SAD-a u BiH saopćeno je da "SAD neće mirno gledati ako predsjednik manjeg bh. entiteta bude radio na potpirivanju novog sukoba u Bosni i Hercegovini".

Dodik je kazao da su se "nekada saopćenja američke Ambasade čitala s pažnjom jer su se oglašavali s jakim razlozima ili jakim porukama onako kako su se oglašavale ambasade velikih sila".

"Međutim, ambasador SAD u Sarajevu Michael Murphy od američke Ambasade napravio je opozicionu partiju sa zadatkom da komentara izjave predstavnika vladajućih partija i tako svakodnevnim pisanijama ponižava državu koju predstavlja", rekao je Dodik za Srnu.

Dodik je rekao da "Bosni i Hercegovini ne može pomoći niko, ako joj mi nećemo pomoći, ali ugledu svoje zemlje Murphy može odmoći".

"Privatni rat koji Murphy vodi protiv mene ne služi na čast ni njemu ni Sjedinjenim Državama koje bi trebalo da znaju šta Murphy radi u BiH. On nije tumač Ustava BiH niti Dejtonskog sporazuma, niti on ili bilo ko može navesti kojom odredbom je zabranjeno otcjepljenje od BiH", izjavio je Dodik.

Predsjednik manjeg bh. entiteta kazao je da zbog građana RS-a želi da istakne da američki ambasador ne govori istinu kada govori o Dejtonskom mirovnom sporazumu i mogućnostima koje je RS dobila tim sporazumom.

"Bez pristanka RS neće biti saradnje ni sa kim, pa ni sa NATO savezom, ako to bude suprotno interesima RS", poručio je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...