GRADSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO ODLUČILA: Minneapolis postao prvi američki grad gdje je odobreno puštanje ezana

Data je dozvola da se poziv na molitvu može emitirati svih pet puta dnevno. Do sada je bilo odobreno do tri javna emitiranja.

  • Svijet

  • 15. Apr. 2023  15. Apr. 2023

  • 0

Minneapolis je postao prvi veliki grad u SAD-u koji je dozvolio da se islamski poziv na molitvu - ezan - čuje preko zvučnika džamije pet puta dnevno, tijekom cijele godine.

Gradska supština Minneapolisa u četvrtak je jednoglasno odlučila izmijeniti gradski ukaz o buci , koji je sklopio da se ezan pušta preko zvučnika u zoru i kasno uveče, u određeno doba godine, zbog restrikcija koje se odnose na buku, objavio je dnevnik Mineapolis Star Tribune. Glasanje je održano za vrijeme muslimanskog svetog mjeseca Ramazana.

"Ustav ne spava noću", izjavio je Jaylani Hussein , izvršni direktor Savjeta za američko-islamske odnose u Minesoti, poslije glasanja u skupštini. On je ocijenio da odluka grada Minneapolisa pokazuje svijetu da "nacija zasnovana na slobodi religije ostvaruje svoja obećanja".

Populacija doseljenika iz Istočne Afrike u Minneapolisu značajno je porasla tijekom 1990-ih i kasnije , au gradu ima mnogo džamija. Troje od 13 članova gradske skupštine se izjašnjavaju kao muslimani. Odluka nije izazvala nikakvo organizirano protivljenje lokalne zajednice, a gradonačelnik Jacob Frey trebao bi je potpisati sljedeće nedjelje, javlja Glas Amerike.

"Mineapolis je postao grad svih religija", izjavio je imam Mohammed Dukuly iz džamije Masdžid An-Nur u Minneapolisu, koji je bio među nekoliko muslimanskih lidera koji su prisustvovali glasanju.

Prije tri godine, gradski dužnosnici su u suradnji s džamijom Dar Al-Hidžra dozvolili da se ezan emitira napolje pet puta dnevno tijekom Ramazana. Muslimani se mole kada izađe sunce, u podne, sredinom popodneva, tokom zalaska sunca i kada potpuno padne mrak. U Minesoti, zora nekad sviće prije 5:30, dok na najduži dan godine sunce zađe poslije 9 sati uveče.

Grad je prošle godine dozvolio da se poziv na molitvu emitira tijekom cijele godine, ali samo između 7 ujutru i 10 uveče - što je obično isključivalo ranu jutarnju molitvu, a ponekad i večernju.

Na nedavnom javnom pretresu, kršćanski i jevrejski lideri podržali su produženje sati za ezan.

Članica gradske skupštine Lisa Goodman , koja je u četvrtak obilježila posljednji dan Pesaha, izjavila je da jevrejski poziv na molitvu - koji se obično upućuje usmeno, a ne preko razglasa - nije podložan pravnim ograničenjima. Neki komentatori primjećuju da crkvena zvona redovito zvone za kršćane.

"To je nešto sa čim sam odrastao, ali ne i moja djeca", izjavio je član gradske skupštine Jamal Osman , dodajući da poziv na molitvu sa lokalnih džamija u njemu izaziva osjećanje radosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...