DRŽAVNA IMOVINA JE TAČKA PRIJELOMA: Slijedi li nova politička kriza u BiH?

“Jedna od stvari koje smo dogovorili da krajem iduće sedmice zakažemo Narodnu skupštinu i donosemo odluku o poovlačenju sudija Ustavnog suda iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Da u okviru MUP-a se formira posebna služba koja će se baviti pitanjem granice između dva eniteta i nadzorom na tom granicom", kaže Dodik

  • Vijesti

  • 21. Apr. 2023  

  • 4

Izvjesno je, u Bosni i Hercegovin slijedi nova politička kriza i prvi veliki problem u novoformiranoj državnoj vlasti. Na stolu je pitanje državne imovine i za sada izjave. Na prethodnu lidera stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine stiže izjava lidera stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj. Istina, do ponedjeljka, samo nacrt, prenosi televizija N1.

Sunčani petak popodne, sastanak u Palati Republike Srpske, a na stolu tema broj jedan – državna imovina. O temi vlast i još jedan iz opozicije – SDS.

“Republika Srpska je odlučna, ove političke partije su se odogovorile o tome da pitanje imovine neće razmatrati na nivou Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine, kako se to sugeriše, jer bi to značilo automatski da se prihvati da je titular imovine nivo Bosne i Hercegovine, a to on nije”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

I to je stari stav na relativno novu izjavu, o takođe starom stavu, lidera tzv. “probosanskih stranaka” koji su ranije ove sedmice potpisali zajedničku izjavu po kojoj pravo na državnu imovinu ima isključivo Bosna i Hercegovina. Takav zaključak u Sarajevu za Banjaluku je:

Politički ultimatum i Republici Srpskoj naravno i međunarodnoj zajednici”, dodaje Dodik.

Na koji je odgovoreno za sada samo nacrtom zajedničke izjave iz Banjaluke. Nacrt sadrži manje-više ponavljanje ranijih stavova “o pravu na samoopredjeljenje, antidejtonskom djelovanju, vraćanju nadležnosti”, ali i:

“Jedna od stvari koje smo dogovorili da krajem iduće sedmice zakažemo Narodnu skupštinu i donosemo odluku o poovlačenju sudija Ustavnog suda iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Da u okviru MUP-a se formira posebna služba koja će se baviti pitanjem granice između dva eniteta i nadzorom na tom granicom. Dogovorili smo se da ukoliko sve to ne urodi polodom da u nekom trenutku kada sve zajedno opet mi procjenimo ponudimo Federaciji Bosne i Hercegovine jedan sporazum o razdruživanju”, kazao je Dodik.

To što ništa nije potpisano može se tumačiti kao rezultat svojevrsnog pritiska SDS-a čiji v.d. predsjendika je uoči sastanka najavio da potpis neće staviti na bilo kakav dokument koji prethodno nije usaglašen na organima stranke, zbog čije odluke je morao i da se pravda.

“Nešto što je nadstranačko pitanje, a nadstranačko pitanje je svaki interes Republike Srpske u ovom slučaju državna imovina, mislim da vrlo konstruktivno i veoma kreativno mogu da doprinesem da Republika Srpska da vrlo snažan odgovor na pokušaj otimanja”, kazao je Milan Miličević, v.d. presjednika SDS-a.

“Smatramo da je jako važno i dobro bi bilo da se u nastavku aktivnosti ovoj izjavi koju smo danas razmatrali i načelno joj dali podršku pridruže i ostale stranke iz Republike Srpske”, kazao je Petar Đokić, predsjednik SP.

Vikend je čini se rok koji je dat PDP-u i Listi za pravdu i red da razmotre svoju odluku, svakako i dokument o kojem bi se odlučilo na kraju u ponedjeljak i na koji bi se stavio potpis.

I to na drugoj adresi – u Narodnoj skupštini, na sastanku koji je zakazan za 15 časova. Podsjetimo, na sastanak u Palatu PDP nije htio ne zbog teme, već zbog lokacije i činjenice da ne priznaju Dodikov izborni rezultat. Nebojša Vukanović takođe zbog lokacije, ali i zbog domaćina.

“I mi treba da se okrenemo sebi, pripremama za lokalne izbore, mi ne želimo nikada učestvovati u bilo kakvim Dodikovim predstavama. Ne možete ga do podne kritikovati, a od podne s njim sjediti na bilo koji način”, kazao je Nebojša VUkanović, lider Liste za pravdu i red.

Na odluke iz Banjaluke reakcija iz Sarajeva u kojem je danas uglavnom praznično nema, pa tako ni jutros, nije bilo reakcije na najavu sastanka. U duhu praznika i poruke.

“Treba da radimo na tome da imamo što bolju ekonomsku atmosferu, što bolju pravnu klimu za strane investicije i da budemo zemlja koja će biti prepoznatljiva po pozitivnim vijestima, a ne po negativnim vijestima”, kazao je Denis Bećirović, član Predsjendištva BiH.

A te, negativne vijesti, prate se i u regionu. Odatle pozdrav i apel na mir.

“Nismo pričali o Republici Srpskoj veliki su pritisci na naš narod u Republici Srpskoj. Auu polako, šta se tamo sve dešava i oko imovine, i oko svega drugog. Pozdravljam naš narod u Republici Srpskoj”, kazao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...