TAMAN ĆE SE U WASHINGTONU I LONDONU ZABRINUTI ZBOG NJIH: Ruski i evropski eksperti pozvali Zapad da se ne igra vatrom na Balkanu

Eksperti su istakli da je Rusiji potreban mir na Balkanu, da je zainteresovana za razvoj poluostrva - ovo je region veoma blizak Ruskoj Federaciji u kulturnom, geoekonomskom i istorijskom pogledu.

  • Evropa

  • 23. Apr. 2023  

  • 2

Moskovski državni institut međunarodnih odnosa Ministarstva inostranih poslova Rusije je bio domaćin naučno-praktične konferencije Balkanskog kluba, organizovane uz podršku predstavništva Vlade Republike Srpske u Moskvi, posvećene pitanjima bezbjednosti u Јugoistočnoj Evropi.

Eksperti su istakli da je Rusiji potreban mir na Balkanu, da je zainteresovana za razvoj poluostrva - ovo je region veoma blizak Ruskoj Federaciji u kulturnom, geoekonomskom i istorijskom pogledu.

Ali to zahtijeva da se stari zapadni imperijalni princip "zavadi pa vladaj" ne koristi u odnosu na evropsko "bure baruta".

Prisutnima su se obratili ambasador BiH u Ruskoj Federaciji Željko Samardžija, direktor Republičkog centra za proučavanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Vlade Republike Srpske Viktor Nuždić, predsjednik Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji Ivan Stoilković, šef Centra za humanitarno pravo i borbu protiv terorizma Dževad Galijašević, šef Odjeljenja za crnomorsko-mediteranske studije Instituta za Evropu Ruske akademije nauka Ekaterina Entina, dekan Fakulteta bezbjednosti Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić, ministar savjetnik Ambasade Rusije u Srbiji Andrej Temjašov.

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...