SRETAN PRVI MAJ, MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA!!!

Međunarodni praznik postaje 1890. godine i danas je službeni praznik u više od 80 zemalja, a u još toliko zemalja se neslužbeno slavi.

  • Vijesti

  • 01. Maj 2023  

  • 0

Međunarodni praznik rada je datum kojim pripadnici i simpatizeri radničkog pokreta obilježavaju sjećanje na svoja dostignuća, odnosno žrtve koje su podnijeli kako bi se izborili za veća radnička prava.

Iako prvi maj nije tačan komemorativni datum nemira koji su izbili na Trgu Žitne berze u Chicagu 1886. godine, a koji se smatra glavnim događajem koji je inspirirao ovaj praznik.

Da se upravo 1. maja komemorira kao datum koji obilježava pravo na 8 sati rada, 8 sati sna i 8 sati prava na vlastiti život, odlučila je jednoglasno američka Federacija organiziranih sindikata na konvenciji u oktobru 1884., dvije godine ranije.

Međunarodni praznik postaje 1890. godine i danas je službeni praznik u više od 80 zemalja, a u još toliko zemalja se neslužbeno slavi.

Danas se Praznik rada po prvi put u povijesti u svijetu obilježava bez radnički povorki i parola na ulicama, no to nije razlog da radnici ne dignu svoj glas.

Redakcija portala "Slobodna Bosna" svim svojim čitateljima želi sretan Prvi maj, međunarodni praznik rada!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...