OSMANOVIĆ, MIJATOVIĆ I ŠALJIĆ SAČUVALI OBRAZ KANTONALNE VLASTI: Kome je (ne)bitan 2. maj i sudbonosna bitka za Sarajevo

Porodice žrtava i preživjeli nezadovoljni su odnosom vlasti i prema njima i prema datumima koji su dio naše historije. Samo oni koji zaboravljaju svoju historiju u opasnosti su da im se ponovi isto zlo.

  • Društvo

  • 02. Maj 2023  

  • 0

Iako je 2. maj 1992. jedan od ključnih datuma u historiji Bosne i Hercegovine kada je agresor pokušao zauzeti ključne institucije i presjeći Sarajevo, današnje obilježavanje ovog datuma nakon 31 godinu bilo je skromnije nego ranijih godina.

Da li je tome razlog produženi vikend, proslava 1. maja, ili jednostavno nezainteresovanost novih generacija, dužni smo se sjećati, pamtiti, opominjati zbog svih onih koji su dali svoje živote za odbranu BiH, Sarajeva, i onih koji su ubijeni tokom opsade duge 1425 dana, piše novinska agencija Patrija.

Iako je iz Vlade KS ranije saopćeno da će obilježavanju 2. maja, kada ujedno počinju i Dani Kantona Sarajevo, prisustvovati delegacije sa svih nivoa vlasti, "obraz" Vlade KS i Skupštine KS sačuvala su tri čovjeka od njih 48 (35 zastupnika, 12 ministara i premijera KS). Delegacija kantonalne vlasti nikada nije bila skromnija. Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović (NIP), te ministar privrede KS Zlatko Mijatović (NIP), i kantonalni zastupnik Jasmin Šaljić (Stranka za BiH) danas su položili cvijeće, obišli mezarja i groblja i prisjetili se tog sudbonosnog 2. maja 1992. godine. Drugi maj obilježile su i općinske delegacije, te udruženja žrtava i boračka udruženja.

Porodice žrtava i preživjeli nezadovoljni su odnosom vlasti i prema njima i prema datumima koji su dio naše historije. Samo oni koji zaboravljaju svoju historiju u opasnosti su da im se ponovi isto zlo.

I sutra će 3. maja mediji izvještavati o dolasku predstavnika iz Rs-a u bivšu Dobrovoljačku ulicu, umjesto o tome da su događaji od 2. maja neprocesuirani, a da je za 3. maj podignuta optužnica protiv najvišeg državnog, vojnog i policijskog vrha Armije i MUP RBiH kada je predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović kao zarobljenik trebao biti razmijenjen za generala JNA Milutina Kukanjca.

Sve te činjenice danas su bačene u drugi plan zbog privrednog sajma u Mostaru i dolaska premijera Hrvatske i Srbije i njihovih poruka. Dobar dio državne i federalne vlasti danas se sjatio u Mostar umjesto na Kovače, Lav, Stadion, Vlakovo...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...