KRAJ PRIČE: Lionel Messi napušta PSG, navijači Barcelone se raduju, ali sve bi moglo biti uzalud...

Osim ugodnog života za njega i porodicu, može mu ponuditi i odgovarajuća primanja.

  • Sport

  • 03. Maj 2023  

  • 0

Lionel Messi, kapiten argentinske reprezentacije i aktuelni svjetski prvak iz Katara, kako sada stvari stoje, neće produžiti ugovor s PSG-om. Ne nakon što ga je klub suspendirao na 14 dana zbog ozbiljnog kršenja klupske discipline, odnosno zbog odlaska u Saudijsku Arabiju dan nakon domaćeg prvenstvenog poraza od Lorienta i propuštanja ekipnog treninga.

Messi je u Arabiju otišao s cijelom obitelji kako bi potpisao unosan ugovor kojim je postao ambasador turizma te naftom bogate države koja se kroz nogomet nastoji približiti ostatku svijeta. Ugovor je težak – 30 miliona dolara godišnje!

Navodno je zatražio odobrenje za put, ali ga trener Christophe Galtier i sportski direktor Luis Campos nisu odobrili. Iz PSG-a su poručili kako je Messi otputovao u Rijad bez dozvole, i jasno je da je nakon toga odnos dvije strane pao na najnižu moguću razinu. Ishod? Messi će kraj sezone dočekati kao slobodan igrač te će moći birati gdje će nastaviti karijeru.

O potencijalnom produženju njegovog ugovora s PSG-om pričalo se i pisalo već neko vrijeme. Le Parisien je izvijestio kako klub s Parka prinčeva priprema sljedeću sezonu bez Messija, koji tada još uvijek nije odgovorio na ponudu za produženjem ugovora koja mu je na stolu stajala sedmicama.

Iako su dvije strane u decembru prošle godine postigle načelni dogovor, svi su kasniji sastanci bili odgađani. Le Parisien je tako pisao kako je Messijev otac Jorge od katarskih vlasnika kluba zatražio povećanje plaće za svog sina s obzirom na status svjetskog prvaka, no predsjednik Nasser Al-Khelaifi je to navodno odbio te je ustrajao na produljenju pod istim uvjetima kao dosad.

S druge pak strane, španjolski dnevni list As tvrdio je kako nije pitanje u novcu, već je Messijevo okruženje očekivalo da će im klub predstaviti svoj projekt za sljedeću sezonu, koji će trener biti na klupi, te hoće li se moći boriti za trofej Lige prvaka. Odgovora očito nije bilo, a u međuvremenu su navijači PSG-a u više navrata izviždali Messija.

Već je i ranije bilo jasno da je PSG-ov prioritet ipak Kylian Mbappé kao ključni čovjek za novu sezonu. Messijev bi odlazak otvorio prostor dovođenju novih igrača, a ujedno bi se oslobodio i budžet za plaće s obzirom na to da Messi prima 40 miliona eura po sezoni. PSG je inače na plaće igrača u prošloj godini potrošio rekordnih 729 miliona eura.

Navijači Barcelone nadaju se da će se ‘vratiti kući‘ nakon što je napustio Camp Nou na ljeto 2021. godine. Bio bi to idiličan rasplet, no da bi se isti dogodio Barcelona će morati zadovoljiti određene financijske zahtjeve koje će pred nju postaviti La Liga. Klub je već predložio financijski plan za Messijev povratak, no koliko je to uopće realno?

Prema informacijama koje posljednjih mjeseci kruže medijima, kao potencijalna Messijeva odredišta spominju se još samo dva kluba. Jedan od njih je u Saudijskoj Arabiji, zemlji s kojom je Argentinac razvio poslovnu suradnju. Tamo bi ga navodno želio angažirati ugledni i financijski moćni Al Hilal.

Druga je opcija preko Atlantika, a zove se Inter Miami, čiji gazda David Beckham već neko vrijeme nastoji privući Messija. Osim ugodnog života za njega i porodicu, može mu ponuditi i odgovarajuća primanja, a čelnici MLS-a već su najavili kako su spremni napraviti iznimku u financijskim pravilima ako bi Messi bio spreman doći u SAD.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...