SAFET ORUČEVIĆ O SNIMKU RUŠENJA STAROG MOSTA: "Potvrđuje sve ono sto je presudio Haški tribunal u presudi 'šestorci'"

"I neka znaju, rekao sam to i 9. novembra 1993., nema tih granata koje su mogle ubiti našu zajedničku ljubav prema ovom gradu i svemu onome što je kroz vijekove bio", kazao je Oručević. 

  • Društvo

  • 06. Maj 2023  06. Maj 2023

  • 1

Nakon što je objavljen do sada skrivani snimak rušenja Starog mosta koje su panski izvodili pripadnici Hrvatske vojske i HVO-a, bivši gradonačelnik Mostara i osnivač Centra za mir Safet Oručević kazao je da snimak sasvim slučajno otkriven. 

"Ovaj film je sasvim slučajno otkriven i samo potvrđuje sve ono sto je presudio Haški tribunal dijelu presude šestorci, a koji se odnosi na rušenje Starog. Ponosan sam danas na činjenicu, da od prvog dana ovog stravičnog rušenja nikada nismo optuživali hrvatski narod nego monstrume koji su ovo naredili i izvršili. Ponosan sam što smo Stari most odlučili graditi zajedno sa Svjetskom bankom i UNESCO-om još 1997. i što je pored brojih zemalja koje su učetvovale u izgradnji, hrvatska Vlada na čelu sa premijerom Račanom došla u Mostar i podržala ovaj projekat, Stari most - spomenik mira.

Ove snimke neka dobro gledaju oni koji olako spominju rat i sukobe, neka im bude opomena kroz šta su prošli građani našeg grada i Bosne i Hercegovine. I neka znaju, rekao sam to i 9. novembra 1993., nema tih granata koje su mogle ubiti našu zajedničku ljubav prema ovom gradu i svemu onome što je kroz vijekove bio", kazao je Oručević. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...