ISPRAVKA - Monstruozni zločin Uroša Blažića nema veze sa "Plavim kitom" niti sa "sektama"

NAPOMENA: Portal "Slobodna Bosna" objavio je 06.05.2023. godine tekst pod naslovom "BRAT UBIJENOG U MLADENOVCU OTKRIO POZADINU MONSTRUOZNOG ZLOČINA UROŠA BLAŽIĆA: Masakr zbog plavog kita? Rekli mu da mora da ubije 20 ljudi". Analizom portala RAskrinkavanje.ba utvrđeno je da se radi o dezinformaciji te da je tvrdnja da je brat ubijenog “otkrio” pozadinu u napada u Mladenovcu nije tačna. On nije ništa otkrio, nego je iznio vlastite pretpostavke da je ubica možda bio sljedbenik sekte "Plavi kit" za što je također utvrđeno da nije postojala.

  • Hronika

  • 06. Maj 2023  15. Jun. 2023

  • 6

U prvobitnoj objavi na portalu "Slobodna Bosna" navedeno je da "policija istražuje da li je Uroš Blažić (21), monstruozni ubica koji je kod Mladenovca hladnokrvno likvidirao osam, a ranio 14 mladih, bio vrbovan za sektu koja stoji iza zloglasnog izazova plavi kit", te da "za ovu paklenu igru, koja je prije nekoliko godina počela da hara i Srbijom, vezuje se stotine smrti širom svijeta".

Također je navedeno da je "brat jednog od ubijenih momaka izjavio je da sumnja da je to razlog nezapamćenog krvoprolića, počinjenog samo dan pošto je Kosta Kecmanović (13) u Osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' ubio osmoro svojih drugova i radnika obezbjeđenja".

Šta su činjenice?

Analizom portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da prvobitna vijest objavljena na portalu "Slobodna Bosna" potječe sa portala "Republika.rs", te da je predstavljena u senzacionalističkom maniru, a izjava rođaka, koja je dostupna na YouTube kanalu, pogrešno je citirana. 

Za navode iz članka Republike da policija istražuje da li je Uroš Blažić, okrivljeni za ubistva u Mladenovcu, bio vrbovan “za sektu koja stoji iza zloglasnog izazova plavi kit” nema nikakve potvrde. U zvaničnim saopštenjima vezanim za slučaj masovnog ubistva u Mladenovcu, koji su objavljeni na web stranicama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Višeg javnog tužilaštva u Smederevu, nema ni pomena o istrazi koja se tiče pripadnosti bilo kojoj sekti. 

U nastavku članka Republike prenesene su tvrdnje Dimitrija Pastuovića, koji je predstavljen kao “stručnjak za sekte”. On je govorio o “osvedočenim satanistima” i “reflektovanju novog svjetskog poretka kod nas” te je opisao maloljetnog napadača iz beogradske škole kao “definitivno demonizovano dete”.

Pastuović je poznat po promovisanju teorija zavjere o Novom svjetskom poretku, o kojima je u više navrata govorio u YouTube emisiji "Balkan info" (123), poznatoj kao online prostor u kojem se promovišu “zavjerološki” narativi (12345). Teorija zavjere o Novom svjetskom poretku uključuje tvrdnje da svjetska “elita”, odnosno “kabala”, tajno režira globalne događaje s ciljem porobljavanja svjetskog stanovništva (123). 

Dakle, “Plavi kit” nije sekta niti je postojao u formi u kojoj je opisan kao “izazov”. Tvrdnja da je brat ubijenog “otkrio” pozadinu u napada u Mladenovcu nije tačna; on nije ništa otkrio, nego je iznio vlastite pretpostavke da je ubica možda bio sljedbenik neke sekte. Naslov članka Republike, ustvari, navodi na pogrešan zaključak da se radi o izvoru koji otkriva do sada nepoznate, a tačne informacije o slučaju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...