NAKON 4 GODINE: Rusija obnovila bezvizni režim za Gruzijce i ukinula zabranu letova

Rusko ministarstvo saobraćaja saopćilo je da će ruske aviokompanije obavljati sedam letova sedmično između Moskve i Tbilisija. Navodi se da Rusija želi “olakšati uslove za komunikaciju i kontakte”.

  • Svijet

  • 10. Maj 2023  10. Maj 2023

  • 0

Rusija je u srijedu vratila bezvizni režim za građane Gruzije i ukinula zabranu direktnih letova između dvije zemlje uvedenu 2019. godine, navodi se u zvaničnoj vladinoj uredbi, prenosi Fena.

Rusko ministarstvo saobraćaja saopćilo je da će ruske aviokompanije obavljati sedam letova sedmično između Moskve i Tbilisija. Navodi se da Rusija želi “olakšati uslove za komunikaciju i kontakte”.

Taj potez predstavlja naglo zatopljavanje odnosa između Moskve i Tbilisija, koji su bili među najzategnutijima u bivšem Sovjetskom Savezu, ali su se posljednjih godina poboljšali jer gruzijska vladajuća stranka izbjegava uvrijediti Moskvu.

Moskva i Tbilisi nemaju formalne diplomatske odnose od 2008. godine, kada su vodili kratki rat oko Južne Osetije, otcijepljene regije Gruzije koju podržava Rusija.

Gruzijska vlada pozdravila je taj potez. Zamjenica ministra ekonomije Mariam Kvrivishvili izjavila je novinarima da će ta najava značajno poboljšati mogućnosti putovanja za milion Gruzijaca koji žive u Rusiji.

Rusija dozvoljava građanima većine bivših sovjetskih republika bezvizni pristup, ali je Gruzijcima uvela vizni režim 2000. godine, pozivajući se na rizik od terorizma. Moskva je zabranila direktne letove za Gruziju 2019. godine, nakon antiruskih protesta.

Gruzija omogućava Rusima pristup bez viza i puna prava na rad do godinu dana, što je tu zemlju učinilo jednom od glavnih odredišta za Ruse koji su napustili svoju domovinu od početka rata u Ukrajini, prenosi Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...