PRECIZNI NIJEMCI IZRAČUNALI: Rad od kuće utječe na cijene nekretnina

"Otprilike četvrtina zaposlenika redovno radi od kuće", rekao je Simon Krause, istraživač Ifoa.

  • Ekonomija

  • 15. Maj 2023  

  • 0

Oko 12 posto uredskog prostora u firmama diljem Njemačke u prosjeku je neiskorišteno zbog rada od kuće i hibridnog modela rada koji su postali postpandemijski standard, a trend utječe na cijene nekretnina, utvrdio je institut Ifo.

Udio neiskorištenog uredskog prostora otprilike je tri puta veći nego 2019. godine, navodi institut sa sjedištem u Münchenu. Gotovo prazni uredi najčešći su u sektorima informacijske tehnologije, oglašavanja i poslovnog savjetovanja.

"Otprilike četvrtina zaposlenika redovno radi od kuće", rekao je Simon Krause, istraživač Ifoa.

"Neke firme prazne urede pretvaraju u coworking prostore... neke smanjuju zahtjeve za prostorom kako bi uštedjele na troškovima ureda koji se ne koriste”, dodaje.

“To može imati posljedice po tržište nekretnina koje je već pod pritiskom zbog viših kamata i skuplje gradnje”, istaknuo je Krause u priopćenju.

Ifo provodi mjesečna istraživanja među nekoliko hiljada njemačkih kompanija o nizu tema, podsjeća agencija Dpa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...