VARHELYI U SARAJEVU KRITIKOVAO DODIKA: "Naši saveznici ne idu u Rusiju" (FOTO)

Varhelyi je dodao da onaj ko hoće u Evropsku uniju on ne ide u Rusiju. Kazao je također kako je jasna podrška Evropske unije Bosni i Hercegovinu jer je on zbog toga i došao danas u Sarajevo, ali da “nam trebaju rezultati”.

  • Politika

  • 17. Maj 2023  

  • 5

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi, odgovarajući na pitanje reporterke N1 da prokomentariše najavljenu posjetu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika ruskom lideru Vladimiru Putinu, poručio je da "naši saveznici ne idu u Rusiju".

Varhelyi je dodao da onaj ko hoće u Evropsku uniju on ne ide u Rusiju. Kazao je također kako je jasna podrška Evropske unije Bosni i Hercegovinu jer je on zbog toga i došao danas u Sarajevo, ali da “nam trebaju rezultati”.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je također komentarisala najavu Dodika kako Nacrt zakona o vanjskim poslovima BiH neće proći u državnom parlamentu zaključivši kako konsenzus i kompromis nemaju alternativu.

“Nadam se i vjerujem da smo sazreli kao društvo, država, zajednica… da na razini institucionalnih dijaloga i na razini dijaloga lidera, uz konsenzus i kompromis koji nemaju alternativu, radimo i donosimo odluke. Nadam se da će i druge razine vlasti i druga tijela učiniti sve da se stvari kreću naprijed. Uvjerena sam da se na ovom putu neću umoriti, ali treba podrška svih, prije svega tri konstitutivna naroda. BiH ima takav Ustav i strukturu. Bosni i Hercegovini se jamči politička stabilnost i napredak, kako unutar same zemlje tako i na putu ka EU”, istakla je Krišto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...