TAKO JE GOVORIO SKAKA: "Nisam ja u SDA, ja sam SDA; politika mi privatno ništa ne znači"

"Ja sam, mislim, prekapacitiran da privatno mogu jako lijepo živjeti bez ikakve politike”, rekao je Skaka

  • Društvo

  • 24. Maj 2023  

  • 0

Počelo je sa poništenjem akademskih zvanja Sebiji Izetbegović. Zatim je uslijedila osuđujuća presuda Fadilu Novaliću i drugima u slučaju „Respiratori“, te hapšenje načelnika općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića i bivšeg načelnika općine Ilidža i ambasadora BiH u Maleziji, Senaida Memića. Na kraju (ili je to možda tek početak), jučer je uhapšen bivši gradonačelnik Sarajeva i aktuelni ambasador BiH u Kataru, Abdulah Skaka.

Abdulah Skaka je rođen 1983. godine u Sarajevu. Sa suprugom Majdom ima sina Uzeira i kćerku Jasminu. U Sarajevu je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu za menadžment i poslovnu ekonomiju Univerziteta u Travniku, a magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.  

Skaka je dugogodišnji član SDA. Kaže da ne zna kada je formalno upisan u stranku, ali da je čitav život povezan sa SDA.

“Dedo mi je Skaka Abdulah, osnivač Stranke demokratske akcije, jedan od 40 potpisnika Stranke demokratske akcije. Drugi dedo mi je suđen u montiranom procesu 1983. kao mladi musliman i tako dalje. Tako da, ja sam u SDA, izvinjavam se, nisam ja u SDA, ja sam SDA”, izjavio je svojevremeno Skaka.

Tokom studiranja Skaka je osnovao samostalni obrt „Sky Media“, agenciju koja se bavi promocijom, reklamom i propagandom.

Na lokalnim izborima 2012. godine kandidovao se za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, ali nije osvojio dovoljan broj glasova. Tri godine kasnije je izabran za zamjenika gradonačelnika Sarajeva. Nakon što je preuzeo ovu funkciju, privatni posao je prepustio bratu Halidu.

“Meni politika privatno nizašta ne znači. Ja sam, mislim, prekapacitiran da privatno mogu jako lijepo živjeti bez ikakve politike”, rekao je Skaka.

Podsjećamo, Skaka je uhapšen u okviru akcije “Vizionar” koja se sprovodi zbog sumnje o počinjenju više krivičnih djela - zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi. Na osnovu zaprimljenih prijava u proteklih nekoliko godina u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu je formirano nekoliko predmeta protiv Skake. Aktuelna istraga otvorena je zbog nezakonitog prijema četvero savjetnika i nenamjenskog trošenja budžetskog novca. 

Istraga.ba je objavila da je Skaka navodno budžetski novac davao udruženjima i firmama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice i članovi porodice njegovih savjetnika. Posebnu pažnju je izazvalo i to da je Skaka osumnjičen i za navodno davanje dara u vezi sa izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika.

"Tereti se i za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi sebi izdejstvovao drugi mandat na toj poziciji", navodi se u saopćenju Tužilaštva KS. 

Također, Skaka je pod istragom i zbog nezakonitog odobravanja sredstava Grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do, u općini Trnovo, gdje se nalazi i njegova vikendica, te zbog krivotvorenja dokumentacije koja se odnosi na projekt bolida Formule E. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...