SERGE BRAMMERTZ IZ HAAGA: "Dokazano da se nije radilo u građanskom ratu, već UZP-u s velikom ulogom susjednih zemalja"

- Ovo pokazuje da se nije radilo o građanskom ratu nego međunarodnom sukobu u kojem su veliku ulogu igrala politička rukovodstva susjednih zemalja - kazao je, između ostalog, Brammertz.

  • Vijesti

  • 31. Maj 2023  

  • 4

Glavni haški tužilac Serge Brammertz nakon današnje osuđujuće presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, nekadašnjim šefovima srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB), kazao je kako je najznačajniji dio presude to da je dokazano da je udruženi zločinački poduhvat pokrio velike dijelove BiH i Hrvatske.

- Ovo pokazuje da se nije radilo o građanskom ratu nego međunarodnom sukobu u kojem su veliku ulogu igrala politička rukovodstva susjednih zemalja - kazao je, između ostalog, Brammertz.

Apelaciono vijeće MMKS-a osudilo je danas Stanišića i Simatovića na po 15 godina zatvora.

Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za UZP koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH.

Ovom presudom proglašeni su kriviim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Predsjedavajuća Apelacionog vijeća Graciela Gatti Santana kazala je da je Tužilaštvo eliminisalo svaku sumnju da je SDB plaćala ljude koji su vodili Srpsku dobrovoljačku gardu, isplaćivala značajne iznose novca i da su Stnišić i Simatović bili odgovorni za te isplate.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...