SLADIĆ O KIŠNOM POČETKU LJETA: Nije izgubljena svaka nada...

Očekuje se da će temperature biti blizu ili malo iznad historijskog prosjeka u cijeloj regiji tokom juna, jula i augusta

  • Vijesti

  • 31. Maj 2023  

  • 0

Poznati bh. meteorolog Nedim Sladić iznio je zanimljiv komentar o dugoročnoj ljetnoj prognozi AccuWeathera za Evropu na svom Facebook profilu.

- Kada smo kod ljetne prognoze koju su objavili meteorolozi AccuWeathera Tyler Roys i Alan Reppert ljetno vrijeme ubrzo će početi u srednjoj i sjevernoj Europi, dok bi jugoistočna područja mogla doživjeti sporiji prijelaz na ljetnu sezonu. 

Ljetna prognoza AccuWeathera ističe zonu od sjeverne Francuske do Njemačke, Poljske i balkanskih država, u koje spada i Bosna i Hercegovina, kao najvjerojatniji koridor koji će se suočiti s češćim napadima padavina, a možda čak i teškim vremenskim uslovima u poređenju s ostatkom kontinenta.

Padavine bi trebale dosegnuti historijski prosjek za veći dio ove regije, što će biti dobra vijest za usjeve diljem Balkana – kaže Roys. 

Iako će padavine pomoći u suzbijanju sušnih uslova u regiji, mogle bi imati štetne posljedice za neke zajednice.

Na Balkanu bi oluje mogle rezultirati i značajnim rizikom od iznenadnih poplava, jer padavine bi trebale rasti, kako se očekuje, iznad historijskog prosjeka za sezonu, tvrde meteorolozi AccuWeathera.

Nije izgubljena svaka nada da će ljetni planovi i godišnji odmori biti potpuno ‘isprani’ jer se, prema meteorlogu Roysu, tokom ljeta se očekuju i “lijepa razdoblja”.

Očekuje se da će temperature biti blizu ili malo iznad historijskog prosjeka u cijeloj regiji tokom juna, jula i augusta. Broj dana s temperaturom od 32 stepena ili više biti malo iznad historijskog prosjeka ovog ljeta – rekao je meteorolog Tyler Roys, prenosi Sladić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...