NOVO VIJEĆE MINISTARA BiH U PRVIH 100 DANA NIŠTA NIJE EPOHALNO URADILO: Evropska unija već im zaprijetila da će 100 miliona eura preusmjeriti u druge projekte (VIDEO)

"Sadašnje Vijeće ministara nije najbrže formirano u historiji. Lako je provjerljivo da je ono treće najbrže formirano u političkoj historiji BiH", tvrdi Amel Delić, profesor na Fakultetu za upravu.

  • Vijesti

  • 04. Jun. 2023  

  • 2

Tokom prvih 100 dana mandata Vijeće ministara BiH radilo je na ispunjavanju 72 obećanja od ukupno 260, koliko ih je imalo osam stranaka koje su formirale državni nivo izvršne vlasti, piše televizija Hayat.

U kontekstu ispunjavanja 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske Komisije provođene su određene aktivnosti na kreiranju prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, kao i na osnivanju Savjetodavnog tijela Vijeća ministara BiH za saradnju s nevladinim organizacijama.

No, analitičari smatraju da dinamika donošenja zakona mora biti puno bolja i u službi svih građana u BiH.

Sadašnje Vijeće ministara nije najbrže formirano u historiji, tvrdi Amel Delić, profesor na Fakultetu za upravu.

"Lako je provjerljivo da je ono treće najbrže formirano u političkoj historiji BiH. Trenutni saziv bavi se tehničkim pitanjima zato što ne postoji konsenzus zbog raznolike koalicije i tome svjedočimo svakodnevno kroz različite ucjene na političkoj sceni", kazao je Delić.

"Vijeće ministara do sada nije uradilo ništa epohalno", smatraju analitičari, s obzirom da državni parlament ne zasjeda u formatu i kojem bi trebao.

"Postoji niz nedoumica koje plasiraju ministri iz Vijeća ministara BiH", smatra glavni i odgovorni urednik portala Politički.ba Sead Numanović

"Zbog toga je Evropska unija nervozna i prijeti da će više od 100 miliona eura preusmjeriti u druge projekte", zaključuje Numanović.

Zakon o izvršenju Budžeta, zakon o VSTV-u, Zakon o vanjskim poslovima, nabavka helikoptera za Oružane snage BiH, Istočna i Južna interkonekcija do sada su jednoglasno usvojeni na sjednicama Vijeća ministara.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Denis Zvizdić mišljenja je da Vijeće ministara BiH "radi dinamično ali da to još uvijek nije dovoljno".

Zvizdić razlog za zastoj vidi u u sukobu dva koncepta – državnog i entitetskog koji predvodi Milorad Dodik jer ima negativan stav prema svemu onome što bi trebalo značiti jačanje države i antibosanski stav.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...