UZBUNA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: “Komšić želi spasiti SDA u Hercegovačko neretvanskom kantonu..."

Iz SDA odgovaraju kako je DF ostao dosljedan svojim programskim ciljevima.

  • Politika

  • 09. Jun. 2023  

  • 1

Dugo očekivano formiranje nove Vlade u Hercegovačko-neretvanskom kantonu bilo je na pomolu početkom ove sedmice. No situacija se zakomplicirala odlukom stranačkog vrha DF-a mimo odluke kantonalnog odbora stranke da ne idu u vlast zajedno s SDP-om i NIP-om te HDZ-om BiH.

Nove vlade u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i dalje nema. Još od oktobarskih izbora u prošloj godini vode se teški pregovori gotovo svih političkih aktera izabranih u Skupštinu ovog kantona. No za sada niko nije došao do magične brojke od 20 ruku, što je ujedno i dvotrećinska većina potrebna za imenovanje vlade. Druga najjača stranka u Skupštini je SDA sa sedam zastupnika. Oni se nadaju dogovoru s HDZ-om BiH i preslikavanju koalicije iz Srednjobosanskog kantona.

Sigurno je da koja se god kombinacija unutar Skupštine realizira novu vladu će predvoditi HDZ BiH, a oni su do nedavno bili pred dogovorom sa HDZ-om 1990, SDP-om, Narodom i pravdom te Demokratskom frontom. No, uslijedio je preokret nakon intervencije stranačkog vrha DF-a na odluku kantonalnog odbora da se ne ide u vlast u takvoj kombinaciji.

Iz SDA odgovaraju kako je DF ostao dosljedan svojim programskim ciljevima.

No, iz SDP-a i dalje očekuju formiranje nove vlade bez SDA, a ističu kako unutar Skupštine postoje i druge kombinacije bez DF-a.

A s obzirom na složenost situacije, ne treba isključiti ni mogućnost nastavka tehničkog mandata aktuelne Vlade koja djeluje od 2015. godine.

Pregovori se nastavljaju već u petak, a svi se nadaju da će doći i do dogovora u što skorije vrijeme.

Takav rasplet situacije izazvao je nezadovoljstvo i u Čovićevim redovima, čemu svjedoči i prilog RTV HB, inače neslužbenog glasila Čovićevog HDZ-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...