KUHA U HERCEGOVINI: Novi sastanak oko formiranja vlasti u HNK, hladan tuš iz HRS-a...

Podsjećamo, aktuelna Vlada HNK imenovana je nakon izbora 2014. godine tako da se sada nalazi u petoj godini tehničkog mandata.

  • Društvo

  • 27. Jul. 2023  

  • 1

Novi sastanak oko formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu održat će se danas u zgradi kantonalne skupštine, potvrdio je predsjednik kluba zastupnika HDZ-a 1990 u Skupštini HNK Ivan Odak. 

Domaćin sastanka bit će HDZ 1990, a poziv za sudjelovanje na sastanku upućen je HDZ-u BiH, SDP-u, NiP-a i HRS-u. Te stranke zajedno imaju 20 zastupnika u Skupštini HNK, što bi bilo dovoljno za formiranje izvršne vlasti.

U međuvremenu, prema pisanju pojedinih medija, iz HRS-a su najavili da se neće odazvati sastanku.

Upitan je li ta informacija tačna, Odak je rekao da se radi o 'poluzvaničnoj informaciji', ne pojašnjavajući dodatno o čemu se tačno radi.

Za formiranje vlasti u HNK potrebna je dvotrećinska većina. HDZ BiH ima najviše mandata, 11, slijedi SDA sa sedam, HDZ 1990 i SDP imaju po tri, HRS i DF po dva, a NES i NIP po jedan mandat.

Odak je za danas najavio i konferenciju za medije u zgradi Skupštine HNK koja bi se trebala održati u 12 sati nakon spomenutog sastanaka, a na kojoj bi se trebalo saznati hoće li HNK konačno dobiti novu vladu.

Podsjećamo, aktuelna Vlada HNK imenovana je nakon izbora 2014. godine tako da se sada nalazi u petoj godini tehničkog mandata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...