HISTERIČNI ISTUP NA DODIKOVOJ TELEVIZIJI: "Ko je pozvao Sarajevsko ratno pozorište u Banju Luku, ZAŠTO NA ZGRADI NEMA TROBOJKE…“

Podsjetimo, histerični napadi iz Banje Luke stižu nakon što je procurio video u kojem se vidi kako oduševljena banjalučka publika u prepunom pozorištu višeminutnim ovacijama pozdravlja umjetnike iz Sarajeva.

  • Vijesti

  • 11. Jun. 2023  11. Jun. 2023

  • 9

Koliko su Dodikovi mediji očajni propalom kampanjom zbog dolaska SARTR-a na festival u Banju Luku svjedoči i prilog na RTRS-u.

-Ko je pozvao Sarajevsko ratno pozorište na Međunarodni festival u Banjaluci i zašto je pozorište koje u svom nazivu nosi ratni simbol i koje u svojoj zvaničnoj biografiji navodi da je 1992. godine bila vojna jedinica Armije BiH, dobilo ulaznica za učešće na „Teatar festu” koji traje više od 20 godina, upitao se voditelj na nekada Javnom servisu, a danas televiziji RTRS pod kontrolom režima Milorada Dodika, te dodao da odgovor na to pitanje nisu mogli čuti od direktora Narodnog pozorišta, ali ni od Ministarstva prosvjete i kulture.

-Nismo dobili odgovore zašto nema zastave Republike Srpske na javnoj ustanovi, našem narodnom pozorištu. Da li nekom smeta? Zato smo danima mogli čuti uvrede, napade i histeriju iz sarajevskih krugova upućenih našoj kući, koja nije medijski podržavala repertoar predstave Sarajevskog ratnog pozorišta. Uprava Narodnog pozorišta Republike Srpske ne daje odgovore javnosti – zašto je Sarajevsko ratno pozorište nastupilo u instituciji kulture RS-a i zašto nigdje na zgradi pozorišta nije istaknuta zastava Republike Srpske? Pokušali smo da postavimo ova pitanja direktorki Pozorišta Dijani Grbić, ali njena saradnica za odnose s javnošću kaže da ne može da odgovori, jer se ona, kao i mi ne javlja na telefonske pozive, nastavljaju na RTRS-u.

„TAKOZVANA ARMIJA BIH“

-Na zvaničnoj stranici pomenutog pozorišta iz Sarajeva jasno se navodi da je u ratnim danima 1992. godine funkcionisalo kao jedinica tzv. Armije BiH. Kada bi Banjalučko ratno pozorište imalo nešto za mene, postavljam pitanje da li bi Sarajevo žestoko tražilo da se takav naziv zabrani. Mislim da stvari treba posmatrati u tom kontekstu. Na jednoj strani su umjetnost i rezultati umjetnosti, a na drugoj je ono što imamo od kraja rata kao narativ političkog Sarajeva - rekao je profesor Luka Kecman, teatrolog.

-Upravo iz tog političkog Sarajeva proteklih dana histerični napadi na RTRS, za koji kažu da je javni medijski servis Republike Srpske, nije pristao da bude medijski pokrovitelj Festivala. Međutim, istina je mnogo drugačija. Javni servis Republike Srpske, kao dugogodišnji medijski partner Narodnog pozorišta, na vrijeme je obavijestio ovu instituciju da ove godine to neće biti moguće, jer je na repertoaru predstava Sarajevskog ratnog pozorišta, čiji je istorijat svako može da vidi na zvaničnom sajtu, navode na RTRS-u.

Podsjetimo, histerični napadi iz Banje Luke stižu nakon što je procurio video u kojem se vidi kako oduševljena banjalučka publika u prepunom pozorištu višeminutnim ovacijama pozdravlja umjetnike iz Sarajeva.

Video pogledajte OVDJE.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...