ČOVIĆEV PRIJATELJ U VELIKIM PROBLEMIMA: Masovne demonstracije u Izraelu protiv desničarske vjerske vlade premijera Benjamina Netanyahua, građani traže...

Takav potez mogao bi potaknuti nove proteste u zemlji.

  • Svijet

  • 11. Jun. 2023  

  • 2

U Izraelu su sinoć prosvjedovali širom zemlje protiv politike desničarske vjerske vlade premijera Benjamina Netanyahua, inače prijatelja lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je u posljednji čas odustao od dolaska na mostarski sajam.

 Desetine hiljada ljudi prosvjedovali su u nekoliko gradova noseći plavo-bijele nacionalne zastave i transparente.

U centrru deonstracija bio je porast nasilja u arapskom sektoru i ključno glasanje u parlamentu sljedeće sedmice. Prema medijskim izvještajima, od početka godine u Izraelu je ubijeno stotinu arapskih stanovnika - gotovo tri puta više nego u istom razdoblju 2022. godine.

"Podnesi ostavku"

Policija pod ministrom nacionalne sigurnosti Itamarom Ben-Gvirom optužena je da nije poduzela dovoljno mjera protiv vala nasilja. Na nekim transparentima prosvjednika može se pročitati: "Ben-Gvire, nisi ovome dorastao. Podnesi ostavku!"

Demonstracije protiv vlade redovna su pojava u Izraelu od početka godine. Jedan od ciljeva Netanyahuove koalicije je oslabiti Vrhovni sud pravosudnim reformama. Netanyahu je obustavio planove u martu nakon snažnog pritiska, a u pregovorima između vlade i opozicije dosad se nije uspio postići dogovor.

Centralni dio sveobuhvatnog prijedloga zakona je promjena povjerenstva za izbor sudaca. Parlament će u srijedu glasati o dva predstavnika tog deveteročlanog tijela.

Tradicionalno jedan od njih dvojice dolazi iz opozicije. Međutim, nekoliko članova parlamenta pozvalo je da se oba mjesta daju vodećoj koaliciji. Takav potez mogao bi potaknuti nove proteste u zemlji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...