SLAVEN KOVAČEVIĆ OTVORIO DUŠU: "Odlukom OHR-a ja sam građanin drugog reda, a Schmidt na to kaže da 'moramo podnijeti žrtve'"

"Stvara se temelj za tiho etničko čišćenje. Pozivam Trojku da imenuju čovjeka koji nema dana sudskog staža iz HDZ-a, pa zanemarite ustavnu odredbu i stavite tog čovjeka neka obori i ovu apelaciju Željka Komšića da bi se zaštitio HDZ-ov sistem. Oni trebaju biti vječita vlast, a mi samo da se mijenjamo oko njih", rekao je Kovačević

  • Politika

  • 11. Jun. 2023  11. Jun. 2023

  • 1

"OHR je svojom svojom odlukom mene pretvorio u građanina drugog reda”, rekao je Slaven Kovačević doktor političkih nauka i stručnjak za geopolitiku i euroatlantske integracije, te savjetnik u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u emisiji "Istraga sedmice" na televiziji Hayat.

On je pored Suada Arnautovića predsjednika CIK-a i Envera Išerića eksperta za ustavno pravo, bio gost u Hayatovoj sedmičnoj emisiji ‘Istraga sedmice’. Ove nedjelje tema je bila izborno zakonodastvo, ali su se gosti dotakli i drugih aktuelnih problema u zemlji.

"To se zovi etnički količnik i ja sada imam manji količnik od nekoga ko živi na jugu? Ja kada sam to rekao Schmidtu i pitao zašto, odgovor je bio da moramo podnijeti žrtve. Ljudska prava su nešto što se ne može žrtvovati", smatra Kovačević.

RS je puno funkcionalnija od BiH od 2002.godine. Tadašnji visoki predstavnik je nametnuo amandmane.

Da bi zakon prošao u Federaciji BiH moraju ga usvojiti oba doma. U RS-u to nije slučaj, mora samo skupština i tu odluku je nametnuo OHR.

"Znam šta je tu tačno problem. Namjera je bila da izmjene Ustava usvoje Parlamenti, jer je htio da izbjegne mogućnost da on intervira. Nakon bonskih ovlaštenja oni su to u kamion utrpali, a onda se desila prva asimetrija. Federaciji je kroz Dom naroda i zaštiti vitalnog interesa, predviđeno 8 pitanja i sva druga pitanja koji drugi proglase. Ali je u RS-u Vijeće naroda, kako bi prohodnost zakona bila bolja. Neki sada potežu to pitanje da treba u RS-u uvesti Dom naroda, ali ako je to tako funkcionalnije zašto mi ne bi promjenili sistem. Dom naroda je zakonodavni organ, Vijeće naroda u RS-u nije. Dom naroda da bi bio zakonodavni organ morao bi proći kontrolu. On ima iste ovlasti kao i Zastupnički dom plus zaštita vitalnog interesa. Na pitanje odakle to 8 plus 1, znam da je predsjedajući tada pisao taj katalog, a da je tadašnja alijansa to odobrila. Zašto tada niste napravili simetriju? Kao bio je kompromis zato što se zbog HDZ-a nisu mogli dogovoriti – rekao je Kovačević.

Kaže i kako je RS funkcionalnija u kršenju ljudskih prava.

Krše se ljudska prava, ali se tiču pojedinaca. Ne postoje ljudska prava kolektiviteta, to je nepravilno. Namjera Alije Izetbegovića je bila da se zastupljenost omogući. Bila je plemenita. Sudije Ustavnog suda su izdvojile to mišljenje, a oni su sada najveći zagovornici toga. Bila je ideja da se omugući ta zastupljenost, a da se vodi računa o Aneksu 7. Opet se desila devijacija. Kada bi bili pošteni i posmatrali politički sistem nedefiniran, ne bi znali da li je unitarno uređenje ili je federalno. Visoki predstavnik misli da je ovo federacija ja tvrdim da nije i dokazat ćemo to. Brkaju se kruške i jabuke, naš sistem ne odgovara nikakvim zapadnim standardima. Venecijanska komisija predlaže da se ukine Dom naroda i da se zaštita koletivnih prava prenese u Zastupnički dom – rekao je Kovačević.

Smatra kako visok predstavnik da je htio da deblokira i da promjeni odredbe Doma naroda i izbora vlade u Federaciji da je mogao, ali nije.

Na pitanje da li Ustavni sud može konstatovati da se nisu stekli politički uslovi da bi se izbrisalo nešto što nije ustavno, Išerić kaže kako je to isto kao kada je čovjek pitao može li se klanjati bez abdesta.

Vrlo je čudna odluka Ustavnog suda o ovom pitanju, ali mi moramo imati na umu jednu činjenicu. Ukoliko bi u Federaciji riješili pitanje zastupljenosti u tzv. Predsjedništvu Federacije i građanima iz reda ostalih ponovo bi uvodili asimetrična rješenja. Visoki predstavnik je svojim odlukama pokušao da deblokira formiranje vlasti mada znamo kako je taj pokušaj završio – rekao je Išerić i dodao kako se bavio Domom naroda, a nije se bavio pitanjem provođenja presuda Evroskog suda za ljudska prava.

Kovačević kaže kako se u članu 10 i 12, kojeg je izmjenio visoki prestavnik, uvodi etnički količnik.

"Ja ne mogu da živim u državi drugog reda, svojom odlukom. Otkud ideja da ja imam etnički količnik? Može on imati bilo kakve bonske ovlasti to ne može raditi. Ustavni sud mora da štiti moja ljudska prava, a on povuče dvostruki glas i kaže sve je uredu. Ja svoju borbu neću prekinuti nikada. To je uradio visoki prestavnik jednom dijelu građana koji žive kao manjinske zajednice. Dajući im takav količnik potpuno je besmisleno da očitujem u političkom životu. Stvara se temelj za tiho etničko čišćenje. Pozivam Trojku da imenuju čovjeka koji nema dana sudskog staža iz HDZ-a, pa zanemarite ustavnu odredbu i stavite tog čovjeka neka obori i ovu apelaciju Željka Komšića da bi se zaštitio HDZ-ov sistem. Oni trebaju biti vječita vlast, a mi samo da se mijenjamo oko njih", rekao je Kovačević u ‘Istrazi sedmice’.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...