PREMIJER FBiH NERMIN NIKŠIĆ PORUČIO: "Veličanje i glorificiranje nasilja, kriminala i ratnih zločinaca nisu temelji na kojima možemo odgajati našu djecu"

Nikšić je kazao kako "ne smijemo dozvoliti da djeca dolaze u posjed oružja."

  • Vijesti

  • 14. Jun. 2023  14. Jun. 2023

  • 4

Federalni premijer Nermin Nikšić oglasio se povodom tragičnog događaja u osnovnoj školi u Lukavcu gdje je 13-godišnjak iz pištolja ranio nastavnika i nanio mu teške povrede.

Nikšić je kazao kako "ne smijemo dozvoliti da djeca dolaze u posjed oružja."

"Nažalost, to se dešava, kao što smo svjedočili jutros u Lukavcu. Kao društvo moramo učiniti više da takve stvari spriječimo, a ne da pričamo o tome nakon što se dese. A danas smo nažalost radili upravo to. Vlada Federacije BiH je veliki dio današnje sjednice posvetila tragičnom događaju u Lukavcu. Uvažili smo sve zvanične informacije o slučaju pristigle od nadležnih organa. U tom smjeru su i usvojeni zaključci.

Kad su kod ovakvih nemilih događaja učesnici djeca, mlađi maloljetnici onda je pitanje još osjetljivije. To smo sve vrijeme imali na umu.

Moram reći i sljedeće. Veličanje i glorificiranje nasilja, kriminala i ratnih zločinaca, čemu svakodnevno svjedočimo, nisu temelji na kojima možemo odgajati našu djecu, a toga je nažalost pun javni prostor i takve stvari među ostalim dovode do tragedija.

Apelujem na sve učesnike društvenih procesa, posebno političkih, da se uključe u stvaranje zdravog društva i okruženja. Na djeci počiva budućnost svakog društva i naša obaveza je da im ponudimo ispravne uzore promovirajući zdrave društvene vrijednosti i norme. Uspješni pojedinci iz sfere nauke, umjetnosti, sporta i slično trebaju da budu u fokusu i oni trebaju da im budu uzori.

Svojim primjerom dužni smo djeci i mladima pokazati da se problemi rješavaju razgovorom, a ne svađama i nasiljem", naveo je Nikšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...