ZLATKO MILETIĆ PROZVAO RASTROŠNOG MINISTRA: “Staša Košarac u 2021. na reprezentaciju dao iznos jednak 6.000 obroka u Parlamentu”

“Trebamo biti zabrinuti”, započeo je izlaganje Miletić, misleći na sve ono što su revizori istakli u izvještajima, a ujedno i dodajući da bi upravo oni morali biti dodatno nagrađeni i pohvaljeni za rad.

  • Politika

  • 15. Jun. 2023  15. Jun. 2023

  • 1

Na dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, između ostalog, našli su se i izvještaji Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2021. godinu. Posebno zanimljiv osvrt po ovom pitanju imao je delegat Zlatko Miletić, istaknuvši neke od "ekstremnih pojava" koje je uočio pregledajući dokumente, piše N1.

“Trebamo biti zabrinuti”, započeo je izlaganje Miletić, misleći na sve ono što su revizori istakli u izvještajima, a ujedno i dodajući da bi upravo oni morali biti dodatno nagrađeni i pohvaljeni za rad.

Od niza zabrinjavajućih primjera, ipak, ističe jedan.

Naime, u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, kojim, kako u prethodnom, tako i u ovom mandatu rukovodi SNSD-ov Staša Košarac, na sredstva za reprezentaciju u 2021. godini potrošeno vrtoglavih je 62.370 KM.

“Ako uzmete restoran u Parlamentu BiH, u kojem je full ručak 10 KM, to znači da je Košarac na reprezentaciju potrošio 6.000 obroka”, naveo je Miletić, apelujući na kolege da počnu raditi na ukidanju ove prakse i prava.

Kompletan izvještaj koji se odnosi na spomenuto ministarstvo možete pročitati OVDJE.

Naime, Ministarstvu je utvrđeni maksimalni godišnji iznos sredstava za reprezentaciju iznosio 60.000 KM.

S obzirom na utrošenih 62.370 KM, za 2.370 KM prekoračen je dozvoljeni godišnji limit.

Ministarstvo je navedeno prekoračenje obrazložilo time što su planirane radne aktivnosti u 2020. godini uslijed pandemije koronavirusa u velikoj mjeri otkazane te prenesene u 2021. godinu, zbog čega je došlo do povećanog obima

aktivnosti u Ministarstvu čime su uvećani troškovi reprezentacije.

Ipak, revizori su ovakvu praksu opisali neprihvatljivom, te naglasili da su ministarstva dužna prilikom korištenja sredstava odobrenih za usluge reprezentacije poštivati odredbe važećih propisa koji definišu visinu i način korištenja ovih sredstava.

Istovremeno, podsjetio je Miletić, ‘šampion’ u preporukama koje izdaju revizori, ostalo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

“Tamo ne možete izabrati niti jednu nadležnost Ministarstva u kojem ne postoji problem”, naglasio je.

Izvještaj o radu ovog ministarstva čitajte OVDJE.

“U raznim institucijama počinjeno je više desetaka krivičnih djela. Za sva izvješća za koje procijenim da se desila zloupotreba, dostavit ću glavnom državnom tužitelju kako bi poduzeo mjere iz svoje nadležnosti”, obećao je Miletić na kraju obraćanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...