OŠTRA REAKCIJA INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA: "Dodikovo anticivilizacijsko negiranje zločina opsade Sarajeva"

"Opsada Sarajeva je sumorni trenutak čovječanstva, ali i simbol otpora velikosrpskoj agresiji, genocidu, ubijanju i opstanku bosanske civilizacije, sa jasnom porukom svijetu i zločincima – Sarajlije se ne daju pomesti, BiH ne može nestati", navodi se, između ostalog u reakciji IGK.

  • Vijesti

  • 16. Jun. 2023  16. Jun. 2023

  • 3

Povodom današnje skandalozne izjave Milorada Dodika da tokom rata Sarajevo nije bilo ni pod opsadom, niti opkoljeno stigla je reakcija Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) koje prenosimo u cijelosti:

"Opsada Sarajeva je počela 5. aprila 1992. godine, a trajala je 1.425 dana. Tokom brutalne opsade glavnog grada BiH ubijen je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete.

Dodikovo anticivilizacijsko negiranje zločina opsade Sarajeva  zasniva na kontinuitetu ideologije i prakse velikonacionalističke ideje velike Srbije koja živi i danas. Toj ideologiji i praksi su presudili internacionalni sudovi.

Sumorni trenutak čovječanstva

Opsada Sarajeva je sumorni trenutak čovječanstva, ali i simbol otpora velikosrpskoj agresiji, genocidu, ubijanju i opstanku bosanske civilizacije, sa jasnom porukom svijetu i zločincima – Sarajlije se ne daju pomesti, BiH ne može nestati.

Staviti i držati grad u opsadi, onemogućiti mu normalno snabdijevanje hranom, vodom, energentima, lijekovima i danonoćno granatama, snajperima i drugim oruđima i oružjima, te zabranjenim sredstvima i metodama ratovanja, ubijati i ranjavati nezaštićene, izgladnjele i iznemogle civile, predstavlja potpuno očigledan i jasan dokaz agresorsko – genocidne namjere, koju je Generalna skupština Ujedinjenin nacija davno osudila usvajanjem Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koja spada u korpus najznačajnijih međunarodnopravnih dokumenata, u tekovine ljudske civilizacije, kao rezultat iskustva međunarodne zajednice iz holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu. Opsada Sarajeva je izvršena u ambijentu agresije na nezavisnu, međunarodno priznatu RBiH, članicu Ujedinjenih nacija. Ona već datira s kraja 1991, kada je JNA zauzela sve strateške položaje u i oko Sarajeva. Grad je nakon toga blokiran, te je sa tih položaja neprestano granatiran i uništavan, ubijan i ranjavan.

Podnesena prijava

IGK je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Milorada Dodika zbog negiranja genocida i negiranja države BiH.

Svojim postupanjem Dodik sa ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno javno negira zločin protiv čovječnosti, opsadu Sarajeva,  koji je utvrđen pravosnažnim presudama internacionalnih sudova.

IGK još jednom poziva pravosudne institucije BiH da nedopustive i necivilizacijske istupe Milorada Dodika, koji generiraju mržnju i direktno su uperene protiv mira i stabilnosti u BiH i regionu, hitno sankcionišu.

IGK još jednom poziva Vladu Kanade da sankcioniše Milorada Dodika jer ugrožava mir, stabilnost i negira pravosnažne međunarodne sudske presude, navodi se u reakciji Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...