POBUNA U REPUBLICI SRPSKOJ UOČI POSEBNE SJEDNICE NSRS-a: „Moraju nam objasniti ove nelogičnosti, djeluje kao da vladajuća koalicija jedan dan priznaje OHR, a drugi..."

Mazalica tvrdi da će do početka same sjednice stići i potrebna mišljenja Vlade RS na predložene izmjene.

  • Politika

  • 20. Jun. 2023  20. Jun. 2023

  • 1

Bh. entitet Republika Srpska je na pragu usvajanja prijedloga izmjena Zakona o objavljivanju zakona i propisa, čijim bi usvajanjem zvanično prestala obaveza da akti visokog predstavnika ugledaju svjetlost dana i "Službenom glasniku", a cilj je, kako tvrde za "Glas", zaštita i prava i ljudi na određenim pozicijama.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske po hitnom postupku je jedina tačka na dnevnom redu sedme posebne sjednice Narodne skupštine koja bi trebalo da počne sutra i to po okončanju ranije započetog redovnog zasjedanja.

Ovaj prijedlog dolazi u vrijeme kada se spekuliše da bi visoki predstavnik Christian Schmidt, kojeg vladajuća koalicija u RS-u ne priznaje mogao da interveniše i nametne nove izmjene Krivičnog zakona BiH koje bi predviđale krivično gonjenje za nepoštovanje odluka OHR-a.

To bi, poručuju iz Dodikovog SNSD-a, posebno opasno moglo biti zbog polemika u vezi sa tim ko polaže pravo na državnu imovinu BiH, a tvrde i da su predložene izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa u skladu sa zaključcima NSRS o načinu ponašanja prema odlukama visokog predstavnika izvan nadležnosti koje ima, te Ustava BiH.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a Srđan Mazalica kaže da iz zakonskog okvira treba brisati odredbu koja propisuje obavezu objava i odluka iz sjedišta OHR-a.

Mazalica tvrdi da će do početka same sjednice stići i potrebna mišljenja Vlade RS na predložene izmjene.

- Predlagači akta su poslanici skupštinske većine i SDS-a, a mišljenje Vlade će biti sastavni dio prijedloga do početka sjednice, kazao je on.

Ne sporeći da se u "Službenom glasniku Republike Srpske" duže vrijeme već ne objavljuju odluke visokog predstavnika, dodaje da postoji bojazan da će se naći, na primjer, tužioci i sudija koji će priznavati Schmidtove odluke i suditi u skladu s time.

- Najavljena je izmjena Krivičnog zakona gdje će odgovarati svi oni koji ne poštuju odluke visokog predstavnika, a ne želimo da iko odgovara na taj način. Treba se obezbijediti, a prvo bi krivično trebalo da odgovara Schmidt, jer nema ni mandat ni podršku, ali vjerovatno će neko poštovati i njegove odluke, kao što je Centralna izborna komisija već uradila, zaključio je on.

Igor Crnadak je kazao da će poslanici te stranke učestvovati u raspravi, dok će se sve drugo čuti na sjednici.

- Očekujemo da na početku predlagač razjasni dvije stvari. Prvo - zbog čega predlagač zakona nije Vlada Srpske, a drugo, koliko smo razumjeli, ideja predloženog zakona jeste da se dodatno onemogući sprovođenje nametnutih odluka OHR-a. Ipak, s druge strane, prije samo nekoliko dana imali smo sjednicu vlada RS i FBiH koja je direktno nametnuta od OHR-a. Moraju nam objasniti ove nelogičnosti, jer djeluje kao da vladajuća koalicija jedan dan priznaje OHR, a drugi ne, rekao je Crnadak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...