NEDELJKO ČUBRILOVIĆ NAJAVLJUJE: „Republika Srpska mora naći pravna rješenja, budući da se u BiH odavno ušlo u pravni haos…“

-Ustavni sud BiH u potpunosti zloupotrijebio svoju poziciju i donio političku odluku koja ima negativne pravne posljedice, kazao je on.

  • Politika

  • 22. Jun. 2023  

  • 4

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedjeljko Čubrilović izjavio je da Republika Srpska mora naći pravna rješenja, budući da se u BiH odavno ušlo u pravni haos, da Ustavni sud BiH djeluje protivustavno i nezakonito, te da je prisutna samopolitika te institucije koju podržava sila.

Čubrilović je kazao da su od Republike Srpske u kontinuitetu na različite načine oduzimane nadležnosti i često nametane odluke visokih predstavnika.

"Ovo je prevazišlo sve mjere, a i pitanje imovine koje nije sporno nameću kao problem. Republika Srpska je stavljena pred svršen čin i morala je tražiti adekvatne odgovore, a to se može samo kroz pravne lijekove i zakonska rješenja", rekao je Čubrilović, komentarišući odluku Ustavnog suda BiH da se izbriše odredba u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

-Ustavni sud BiH u potpunosti zloupotrijebio svoju poziciju i donio političku odluku koja ima negativne pravne posljedice, kazao je on.

Čubrilović, koji je i lider Demosa, rekao je za RTRS da je međunarodna zajednica odavno prisutna u BiH, kao i da je donosila mnoge odluke koje samo njoj odgovaraju, a ostalima stvarala probleme.

"Takvo djelovanje i način rada ne doprinose sprovođenju mirovnog sporazuma, koji je potrebno nadograđivati, kazao je Čubrilović.

Podsjetimo, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik zatražio je da Ustavni sud BiH do sutra u podne ukine odluku o izmjeni Pravila ovog suda i vrati je na odluku od prije, te da ne odlučuje ni o jednom pitanju dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...