VOJNI ANALITIČAR HAMZA VIŠĆA OBJAŠNJAVA: "Ovo što se dešava u Rusiji je očekivano jer..."

Višća je na početku podsjetio kako sukob na relaciji Prigožin-Šojgu traje već nekoliko mjeseci, pa možda čak i godina.

  • Vijesti

  • 24. Jun. 2023  

  • 1

Vojni analitičar Hamza Višća objasnio je za televiziju Hayat, da je pobuna Wagner grupe protiv Vladimira Putina u Rusiji je očekivana stvar.

Podsjećamo, Jevgenij Prigožin, vođa privatne vojne grupe Wagner, optužio je ruski vojni vrh za napad na Wagnerov vojni kamp i masovno ubistvo njegovih boraca. Zbog toga je u ranim jutarnjim satima, grupa Wagner pod vodstvom Prigožina počela oružanu borbu zauzimajući grad Rostov na Donu.

Prema riječima njihovog vođe, krajnji cilj je Moskva.

Višća je na početku podsjetio kako sukob na relaciji Prigožin-Šojgu traje već nekoliko mjeseci, pa možda čak i godina.

"Ovakvo nešto se moglo i očekivati iz razloga što je posljednjih šest mjeseci u Bahmutu uglavnom Wagner vodio borbena dejstva. Prigožinu je, nakon što je osvojio Bahmut, zatraženo da se povuče kako bi ruskoj vojsci pripala ta pobjeda što bi im bio veliki podsticaj za daljnja dejstva. U međuvremenu su pokrenuti procesi da sve paravojne formacije moraju biti pod kontrolom Ministarstva odbrane Rusije što je Prigožin odbio. On je do sada u svim borbenim dejstvima, pa čak i u Siriji, bio na vezi samo sa Putinom, a ne sa ministrom odbrane ili nekim drugim ministrom. Šojgu je nekada bio ministar za specijalne operacije, pa je nekada i sarađivao sa Prigožinom", pojasnio je.

Dalje navodi kako se Putin pokušava distancirati od paravojnih formacija, jer se suočava sa tim da bude odgovoran za zločine.

"Zbog toga bi mu bilo najbolje kada bi sve jedinice bile pod kontrolom ministra odbrane, a onda da načelnik štaba i ministar odbrane budu odgovorni za ono što su uradili ruski vojnici u Ukrajini. Time bi skinuo odgovornost sa sebe. Ovaj sukob je nešto što se moglo očekivati. Iznenađuje da se već u prvoj izjavi Putin odrekao Prigožina, prozvavši ga izdajnikom i naredivši da se preduzmu sve mjere da se spriječi ono što on hoće, iako Prigožin nema nikakvih ozbiljnih namjera da preuzme vlast u Rusiji ili da bude politički lider, jer i on zna iz kojeg je miljea došao. Njemu je konačni cilj da makne ministra odbrane i načelnika štaba, jer je njihova osnovna ideja bila da budu nadređeni Prigožinu što on nije prihvatio", ističe.

Smatra kako je sve što Prigožin želi jeste da bude samostalan, a na tom putu mu je general štaba i ministar odbrane Šojgu.

"Narednih nekoliko sati ili do kraja vikenda bi se mnoge stvari mogle posložiti s obzirom da je pitanje kolike su mogućnosti Prigožina da uđe u Moskvu i prisili Putina da mu pošalje Šojgua i načelnika štaba na pregovore da bi se vidjelo ko je odgovoran za posljednja stradanja Wagnerovaca u Ukrajini. Ukoliko FSB služba ne izvrši atentat na Prigožina, vrlo moguće je da će se Putin i Prigožin dogovoriti. Ukoliko dođe do atentata na Prigožina, onda bi se vjerovatno njegovi vojnici stavili pod komandu ruske vojske", pojasnio je Višća.

Wagnerovci u Srbiji

Kada su u pitanju pripadnici grupe Wagner koji se nalaze u Srbiji, Višća tvrdi kako nisu vojno aktivni iako su došli sa jasnim ciljem.

"Razvoj situacije u Ukrajini ne ide im u prilog da izvrše ono zbog čega su u Srbiju i došli, a to je da prave haos na Zapadnom Balkanu", zaključio je Višća.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...