POLITOLOG DAVOR GJENERO ZA „SB“: Dodikova poruka nedugo nakon Prigožinova poteza otkriva sve…

"U narednim ćemo danima vidjeti koliko je dug i oštar nož u Putinovoj ruci, koja je donijela „pomirenje” s Prigožinom", kazao je Gjenero.

  • Politika

  • 25. Jun. 2023  25. Jun. 2023

  • 6

Piše: MARIO ILIČIĆ

Potpuni obrat u samo 24 sata dogodio se u Rusiji. Prvo su Putinove snage napale zloglasnu grupu Wagner, a nedugo nakon toga šef Wagnera Jevgenij Prigožin krenuo je u osvetnički pohod na Moskvu, usput osvojivši nekolo ruskih gradova. Prigožinova armada bila je nadomak Moskvi, a ruski je predsjednik Vladimir Putin nakratko „nestao“ da bi nakon svega naredio privođenje Prigožina u dramatičnom televizijskom obraćanju naciji. No, nakon intervencije još jednog diktatora, bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, strasti su se bar naizgled smirile, a Prigožin je naredio povlačenje svojih zločinačkih jedinica na borbene položaje, a on se povukao u Bjelorusiju. Da stanje u agresorskim redovima ni izbliza nije smireno potvrdio je u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“ politolog Davor Gjenero, koji je za naš portal govorio o ruskim refleksijama na Balkan i Bosnu i Hercegovinu.

-Ono što se u subotu događalo u sukobu kakvog je Homer nazvao „Βατραχομυομαχία”, dakle Bojem žaba i miševa, u sukobu dvije ništarije, Prigožina i Putina, naivci koji za sebe misle da su jako pragmatični, kao što je to na primjer Mihail Hodorkovsiki, mislili su da je vrijedno podržati jednu stranu, uvjereni da ona može dovesti do relevantnog slabljenja one druge. Mudri i superiorno inteligentni ljudi, poput Garija Kasparova, znali su da u izboru između nemoralnog diktatora i nemoralnog ubojice i kriminalca, ostaje samo jedan izbora – snažna podrška moralnom izboru i principijelnoj obrani i od silnika, i od ubojica, i od pljačkaša.

Načas se činilo da je pred Rusijom Noć dugih noževa, da će Prigožinovi fašisti-kriminalci završiti kao gay-fašisti iz SA i njihov vođa Ernst Rohm 1934, ali je u samo dvadesetičetiri sata došlo do prekida pobune skupine Wagner i njihovog vođe Jevgenija Prigožina. Hoće li do Noći dugih noževa ipak doći, vrijed malo sačekati, a možda se isplati vjerovati prokušanom ruskom agentu, sudioniku u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine, Bratislavu Dikiću, koji je još u neizvjesno subotnje jutro na jednoj od zloglasnih beogradskih televizija izgovorio, misleći na Wagnerovce: „Da su njih spalili negde na frontu, ostale formacije ruske armije bi videle šta se dešava sa izdajnicima”. Upravo je to bio obrazac koji je Hitlera potakao na obračun s inače odanim SA-ovcima, da pokaže kako se svirepo provodi njegova volja i da time izazove pokornost onih koji su ovog puta bili pošteđeni njegova gnjeva, kazao je Gjenero, te dodao:

-Za razliku od naivnih demokrata, koji su snatrili o bratimljenju s kriminalcima i ubojicama, ili od iskusnih špijuna, koji su odmah znali da one koji su se oteli kontroli valja „spaliti negde na frontu”, neki su oprezno čekali.

POLITOLOG DAVOR GJENERO ZA 'SB': Spajić je izborni pobjednik, ali njegova  je izborna pobjeda svojevrsna čaša žuči. Abazović u problemima, najgori  scenarij za DPS bio bi… | Slobodna BosnaDAVOR GJENERO 

-Milorad Dodik je počeo govoriti tek koju minutu nakon primirja što ga je Putin uspostavio s Prigožinom, pa je progovorio kategorijalnim aparatom aktualne Vučićeve krize na Kosovu i spomenuo šuplji pojam iz metajezika europske birokracije: deeskalaciju, i to s velikim divljenjem prema svom idolu Putinu: „Vjerujem da će mudrost i snaga predsjednika Putina, kao istinskog lidera, dovesti do smirivanja situacije i da će biti izbjegnute teže posljedice izdaje grupe Wagner”, jer, kako kaže, oni u njegovoj guberniji pomno prate sve što se događa u Rusiji i strepe da Zapad ne bi iskoristio tamošnja „međusobna nerazumijevanja”.

Beograd i tamošnji autoritarni vladar Aleksandar Vučić bili su još tiši, ali čini se da su u vrijeme, kad pripremaju zaoštravanje napetosti na Kosovu za 28. juna, odnosno 15. juna po Julijanskom kalendaru  (Vidovdan, datum kad se navodno 1389. vodila Bitka na Kosovu, ali i kad je 1914. atentatom Gavrila Principa stvoren povod za izbijanje I. Svjetskog rata) strahovali od toga može li entropija Putinova sustava u Rusiji ugroziti njihove kosovske planove.

OŠTAR NOŽ U PUTINOVOJ RUCI

U narednim ćemo danima vidjeti koliko je dug i oštar nož u Putinovoj ruci, koja je donijela „pomirenje” s Prigožinom, a vidjet ćemo i to je li socijalna dinamika koja je bila usposavljena 24. juna uvod u otvaranje napuklina u Putinovu režimu, ili će odložena odmazda prema griješnome Prigožinu dodatno učvrstiti moć majušnog Hazjajina, kazao je Gjenero.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...