AZMIR HUSIĆ: "Klubovi u BiH nemaju iste kriterije suđenja, trebamo ih izjednačiti"

"Nismo članica EU, te automatski fondovi su mnogo manji. Kad uzmemo BiH, ona bi trebala biti ključ da izdvaja novac za infrastrukturu. Ne možemo naći grad gdje je zajednica izgradila nešto za klub. Sve su to neke crkavice. Nemamo novca", rekao je Husić

  • Sport

  • 25. Jun. 2023  

  • 1

O trenutnoj situaciju u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, te novim planovima i općenito domaćem nogometu govorili su Azmir Husić, član Izvršnog odbora FSBiH; Behudin Nane Trbojević, sportski radnik; Kemal Alispahić, fudbalski trener; Sinan Sinanović, sportski novinar u emisiji ‘Istraga sedmice’ Hayat TV.

Na samom početku razgovora otkrili su nam da li je Faruk Hadžibegić pogriješio sa taktikom na utakmicama.

Alispahić smatra da je reprezentacija protiv Luksemburga imala dva problema.

"Nismo ušli spremni. Nije igrao određen broj igrača koji je jako važan. Sama uloga stopera je od izuzetne važnosti. Barišić nema veliko iskustvo. Na sredini terena je bilo igrača koji nisu na nivou. Luksemburg je pokazao taktičku zrelost. Nije problem što smo izgubili. Luksemburg je napredovao. Često nas zovu kad su ovakvi problemi. Luksemburg ne može da iznjedri igrače za taj nivo koji se traži. Angažovali su nekoliko dobrih igrača. Postoji odgovor na sve taktike. Selektor kada uđe u priču on mora sklopiti priču prije razgovora sa igračima. Igrači neki dugo nisu igrali. Okružen je velikim problemima koji nisu do trenera. Gledam priču koju ima selektor", rekao je Alispahić

Samo nas je Safet Sušić odveo na veliko takmičenje. Osvrnuli su se na to zbog čega je to tako.

"Zbog stanja u državi. Ne postoji manja zemlja sa toliko velikih asova da smo potrošili. Sve trenere smo potrošili što potvrđuje da nije samo do trenera. Mora svaki trener imati svoje vrijeme. Ne možete doći u pola ciklusa i napraviti rezultat", ističe Sinanović.

Trbojević nam je otktio kolika je odgovornost Fudbalskog saveza za ovakvo stanje u fudbalu.

"Protivio sam se ljudima koji vode Nogometni savez. Izašao sam javno i iznio kriminal u savezima i kako ljudi dolaze do svojih pozicija. U Nogometni savez sam došao iz ljubavi. Kad je bilo osvajanje statuta bio sam da se usvoji, borio se bez interesa. Dosta njih je ušlo preko politike. Kad sam pobijedio nisam gledao svoj interes. Kad sam održao sastanak rekao sam da lopta nema naciju", kazao je Trbojević.

Husić kaže da je uvijek spreman za kritike kad imaju mjesta, ali kada nema mjesta onda i ne kritikuje.

"Ako se pogleda šta je Savez uradio zadnjih godina možemo reći da se dobar posao odradio. Imamo četiri terena sa fibridom travom i to su tereni sa najboljom podlogom. U drugom dijelu se radi na dodatnim terenima i omladinskim selekcijama. Ono što može Savez da uradi radi prilično dobar posao. Nemam puno uticaja na to. To pripada selektoru i direktorima. Ne bih prihvatio da su članovi Izvršnog odbora krivi ukoliko bude loš rezultat. Gledam na to koliko klubovi prolaze kroz probleme kad su u pitanju stranci. Mislim da se kvalitet fudbala u BiH može izdići na nivo sa kvalitetnim pojačanjima iz drugih zemalja. Zemlje u našem regionu neće biti stranci", poručio je Husić.

Dodaje da smo došli u period kada kažemo da odluka može biti teška, da možemo imati jednog bh. državljanina, a da ostalo budu stranci.

"U svakom klubu će biti jeftiniji lokalni igrači nego neki sa strane. Odluka nije bila na snazi do prije par dana. Koliko uložite toliko i dobijete. Ključ za razvoj i bolji fudbal je akademija, škole fudbala treneri. Mi toga nemamo. Ako se okrenete na našu infrastrukturu u našim klubovima, one su zaronile u debeli minus. Ova odluka neće utjecati. Svaki klub će gledati da iz svog kadra promoviše veći broj igrača. Odluka se uvijek može promijeniti. Moramo znati kako Nogometni savez funkcioniše. Pogledajte koje prihode imamo. Nismo članica EU, te automatski fondovi su mnogo manji. Kad uzmemo BiH, ona bi trebala biti ključ da izdvaja novac za infrastrukturu. Ne možemo naći grad gdje je zajednica izgradila nešto za klub. Sve su to neke crkavice. Nemamo novca. Razumijem i da država nema, da imamo prioritete. Moramo naći novac za sport ako želimo bolju reprezentaciju. Klubovi u BiH nemaju iste kriterije suđenja. Moramo kriterije suđenja izjednačiti za svakoga. Kriterije suđenja mora imati Borac iz Banja Luke kao što ima Željo iz Sarajeva… Kad svi klubovi budu imali iste kriterije suđenja onda ćemo dobiti na kvaliteti", istakao je Husić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...