UPALJENA ŽUTA LAMPICA U VLADAJUĆOJ KOALICIJI: „Spor između Trojke i HDZ-a je izbor sudija Ustavnog suda FBiH. Očekujem da i to uskoro bude riješeno…“

Trzavice u međustranačkim odnosima su bile očigledno povod sastanka krajem prošle sedmice u zgradi Delegacije EU u Sarajevu, a na kojem su bili predstavnici HDZ-a BiH i „Trojke“.

  • Politika

  • 26. Jun. 2023  

  • 1

Iako se u prvi mah činilo da će vlast u FBiH u ovom mandatu funkcionirati bez većih problema, pokazuje se da novi partneri nisu uhvatili očekivani tempo, a u cijelu priču se aktivnije ponovo uključuju predstavnici međunarodne zajednice koji sve manje uspijevaju da guraju pod tepih probleme u FBiH koji veoma lako mogu da se preliju i na državni nivo.

Nakon što je u obećanim rokovima formirana vlast na federalnom nivou, osim u još nekim kantonima, došlo je do zastoja koji bi lako mogao da, kako mnogi sumnjaju, vodi u prvu veću krizu imajući u vidu da od perioda imenovanja nove Vlade, a od čega su prošla dva mjeseca, nije održana nijedna sjednica Predstavničkog doma.

Posljednja sjednica je odgođena i zbog nepostojanja dogovora o novom sudiji iz FBiH u Ustavnom sudu BiH, a trzavice u međustranačkim odnosima su bile očigledno povod sastanka krajem prošle sedmice u zgradi Delegacije EU u Sarajevu, a na kojem su bili predstavnici HDZ-a BiH i „Trojke“.

Izjava za medije nije bilo, a na taj način su, prema mnogim tumačenjima, otvorili prozor i za sumnju koliko je koalicija u krizi, da bi se dan poslije oglasio prvi čovjek HDZ-a Dragan Čović koji je istakao da su krize realnost života u BiH, ali da se dosta stvari može izbjeći intenzivnijom komunikacijom.

Priznao je da su na sastancima sa međunarodnim predstavnicima tražili rješenja kako nakon šest mjeseci od opštih izbora ne upasti u novu krizu, nefunkcioniranje vlasti, uz ocjenu da smatra da će naći rješenje za to.

- Prvo u svojoj kući moramo uraditi da sve funkcionira, rekao je Čović.

Beogradski analitičar Milan Sitarski, inače blizak Čovićevom HDZ-u, za “Glas” kaže da se nakon izbora i odlaska SDA s vlasti mnogo dobrog i pozitivnog desilo na nivou BiH i FBiH. Ipak, analizirajući aktuelni politički trenutak, ističe da ne vjeruje da bi se mogla ponoviti kriza kao ranije.

Prema njegovom mišljenju, nema većih turbulencija između koalicionih partnera u FBiH koje bi ih mogle ugroziti, a time i funkcioniranje FBiH.

- Mislim da daleko veće trzavice postoje između “Trojke” s jedne strane i SDA i DF-a s druge, koji ne biraju način da ospore koaliciju. Koliko im to polazi za rukom, pitanje je. Jedino oko čega je trenutni spor između „Trojke” i HDZ-a, koliko mi se čini, je izbor sudija Ustavnog suda FBiH. Očekujem da i to uskoro bude riješeno. Ako uporedimo prethodnu vlast i ovu, možemo vidjeti da je to nebo i zemlja. Istina, sve ovo je daleko od idealnog stanja, ali je mnogo bolje nego u periodu vladavine SDA, kaže Sitarski dodajući kako se pokazalo da je eliminacija SDA kao faktora sa političke scene relaksirala odnose unutar FBiH, ali i nivou BiH, rekao je Sitarski.

Milan Sitarski smatra i da izjave člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i one koje daje lider SDP-a BiH Nermin Nikšić ne treba stavljati u istu ravan iako obojica dolaze iz iste partije.  

-Mislim da njih dvojica nisu na istoj liniji, a pri tome je potrebno znati da je za funkcionisanje vlasti na nivou FBiH daleko važnija uloga Nikšića. Zato i ne očekujem veće probleme u ovom entitetu, kazao je Sitarski.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...