FEDERALNI DELEGAT DAMIR DŽEBA: "Mađarska firma tuži BH-Gas, ne mogu biti dio Južne interkonekcije"

Irfan Čengić je ranije optužio i HDZ i Predstavnički dom FBiH da opstruiraju raspravu u Domu naroda o zakonima o energetici, posebno pitanje Južne interkonekcije. Damir Džeba iz HDZ-a je rekao kako su takve konotacije neutemeljne.

  • Vijesti

  • 26. Jun. 2023  26. Jun. 2023

  • 1

Nakon rasprave o predloženom dnevnom redu na drugoj sjednici u aktuelnom mandatu Doma naroda Federalnog parlamenta, dnevni red je usvojen bez rasprave o zakonima o energetici. Na zahtjev premijera FBiH Nermina Nikšića o njima se danas neće raspravljati, prenosi N1.

Irfan Čengić je ranije optužio i HDZ i Predstavnički dom FBiH da opstruiraju raspravu u Domu naroda o zakonima o energetici, posebno pitanje Južne interkonekcije.

Damir Džeba iz HDZ-a je rekao kako su takve konotacije neutemeljene.

“Niti je premijer Nikšić iz HDZ, niti predsjedavajuća Zastupničkog doma Lakić. Ono što dolazi iz HDZ-a djelovanjem kroz Klub je konkretna rasprava o energetskim zakonima i imamo čak pripremljene amandmane na te zakone. Ako smo rekli da će se o tim zakonima raspravljati prije svega u Zastupničkom domu kako bi vidjeli kakvi su amandmani u tom domu doneseni, na isti načim smo htjeli takvu sjednicu održati na Domu naroda o ovim zakonima. Premijer Nikšić je to danas povukao, a vjerujem da ćemo za desetak dana o tome raspravljati”, rekao je Džeba.

Rekao je da je nezadovoljan prijedlogom da cijeli proces oko distribucije Južne interkonekcije vodi kompanija BH-Gas.

“Nama je neprihvatljitvo i to da cijeli proces nosi kompanija BH-Gas. Posebno zbog afere koji je mađarski transpoter plina tužio BH-Gas i Energoinvest, te Vladu BiH u Cirihu za 23 milona dolara. Dati BH-Gasu da vodi projekat za nas nije prihvatljivo i nemoguće je iskorititi vlastitu korist kako se želi nametnuti HDZ-u u kritici ambasadora Murphyja. Prihvatili bi i to da se stvari promijene u BH gasu i da vode taj proces. Osnivanjem nove firme bila bi uključena Vlada FBiH, kantoni i općine”, zaključio je Damir Džeba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...